Stratou zamestnania je Bratislavskom kraji ohrozených čoraz viac ľudí

NETKY.SK • 3 September 2019, 11:30 • 2 min
Stratou zamestnania je Bratislavskom kraji ohrozených čoraz viac ľudí

BRATISLAVA - Od augusta je v Bratislavskom kraji ohrozených hromadným prepúšťaním približne trikrát viac ľudí ako mesiac predtým.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ, čo v júli ohrozovalo hromadné prepúšťanie 74 osôb, v auguste oznámili firmy hromadné prepustenie 238 zamestnancov. Ako informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (UPSVaR), v auguste dostali za Bratislavský kraj tri oznámenia o hromadnom prepúšťaní. "V oblasti Činnosť call centier je ohrozených 167 zamestnancov, v oblasti Hotelové ubytovanie 29 a v oblasti Ostatné čistiace činnosti je ohrozených hromadným prepúšťaním 42 ľudí," uviedla Mária Hrehová z kancelárie generálneho riaditeľa UPSVaR s tým, že firmy plánujú ukončiť pracovný pomer s ohrozenými 1. novembra 2019.

 

img

V mesiaci júl dostalo UPSVaR dve oznámenia o hromadnom prepúšťaní. V oblasti Ostatné finančné služby plánujú firmy rozviazať pracovný pomer s 22 zamestnancami 1. januára 2020. Z oblasti Poradenstvo týkajúce sa počítačov chcú firmy prepustiť 52 ľudí, plánujú tak urobiť 1. októbra 2019. Názvy firiem, ktoré nahlásili hromadné prepúšťanie, Hrehová nekonkretizovala, odvolávajúc sa na zákon o službách zamestnanosti. Podľa neho môžu názvy firiem zverejňovať len ak majú ich súhlas, čo v tomto prípade nemali. Povolenie na zverejnenie názvov firiem nemajú ani pri troch augustových oznámeniach o hromadnom prepúšťaní.

 

img


Hromadné prepúšťanie je firma povinná oznámiť ústrediu práce. Za hromadné prepúšťanie sa považuje rozviazanie pracovného pomeru s aspoň 10 zamestnancami, ak firma zamestnáva od 21 do 99 zamestnancov. V prípade, že má spoločnosť od 100 do 299 zamestnancov, za hromadné prepúšťanie sa počíta rozviazane pomeru s aspoň 10 percentami zamestnancov. Ak firma zamestnáva viac ako 300 ľudí, musí ústrediu práce hlásiť až prepustenie minimálne 30 zamestnancov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona