Irán nazval Spojené štáty hlavným šíriteľom svetového terorizmu

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 10:09 • 2 min
Irán nazval Spojené štáty hlavným šíriteľom svetového terorizmu

TEHERÁN – Iránsky prezident Hassan Rouhani označil Spojené štáty za distribútora terorizmu. Rozhodnutie Washingtonu pridať Zbor islamských revolučných gárd (elitných častí ozbrojených síl Iránu) na zoznam teroristických organizácií je podľa neho chybným rozhodnutím.

slovakia

left justify in out

"USA zohrávajú vedúcu úlohu v šírení terorizmu vo svete. Amerika urobila chybu, keď zaradila Zbor islamských revolučných gárd k teroristickým organizáciám. Popularita Zboru medzi iránskym ľudom sa takýmto postupom len zvýši", poznamenal Rouhani a dodal, že Zbor islamských revolučných gárd "sa vždy angažoval v boji proti teroristom na Blízkom východe, v Iraku, v Sýrii", zatiaľ čo nepriatelia Iránu zabezpečili výzbroj pre teroristov a dodávali im výbušniny na podporu krviprelievania.

 

Tlak USA na Irán neprináša výsledky, s akými Washington počítal. "Čo sa snažíte dosiahnuť sankciami? Hovoríte, že sú  potrebné aby podkopali náš vývoj. Ale to je lož. Dôkazom toho je náš pokrok v technologickej oblasti, v oblasti jadrového rozvoja, pri uvádzaní nových odstrediviek do prevádzky", vyhlásil Rouhani.

 

Irán bude naďalej vyrábať odstredivky na obohatenie jadrového paliva a "bude naďalej vytvárať moderný model odstrediviek IR8". Krajina však nedávno začala novú kaskádu modelov odstrediviek IR6 v Natanze. Teherán uvádza, že všetky tieto práce sú koordinované s MAAE.

 

Prezident USA Donald Trump zaradil Zbor islamských revolučných gárd do zoznamu zahraničných teroristických organizácií. Spojené štáty tvrdia, že sa "aktívne sa zúčastňujú, financujú a propagujú terorizmus ako nástroj štátnej politiky".

 

V reakcii na to iránska Najvyššia rada národnej bezpečnosti zaradila medzi teroristické organizácie Ozbrojené sily USA.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies