10 TIPOV: Vianoce ekologicky

NETKY.SK • 11 December 2019, 12:20 • 2 min
10 TIPOV: Vianoce ekologicky

Práve vianočný čas dáva už tradične príležitosť na to, aby si každý mohol v pokoji vychutnávať domácu pohodu v rodinnom kruhu, stretnúť sa s priateľmi alebo sa len tešiť z lahodných vôní, prúdiacich z kuchyne a relaxovať.

slovakia

left justify in out

Prečo si však tohtoročné Vianoce a s nimi spojené každoročné rituály nespestriť niečím, čo je navyše užitočné a správne?

 

Urobte si tento rok napríkald Eko-Friendly Vianoce, čiže ekologicky šetrné Vianoce! Nielenže nebudete ochudobnení o čarovnú atmosféru, ale naopak vás bude môcť hriať pocit, že ste pomohli životnému prostrediu.

 

Než sa však rozhodnete vyhadzovať vianočný strom, alebo si pôjdete kúpiť ďalšiu várku svietiacich žiaroviek a iných umelých, peňaženku plýtvající ozdôb, prečítajte si 10 nasledujúcich spôsobov, ako si urobiť Eko-Friendly Vianoce.

 

1. Vyzdobte si domov prírodnými dekoráciami

 

Klasickú a niekedy až edwardovskú, umelú výzdobu "ľavou zadnou" zahanbia dekorácie z prírodných materiálov, ktoré váš domov navyše prevoňajú. Môžete použiť ovocie, orechy, borovicové šišky, ktoré stačí spojiť drôtikom, či zapichnúť do aranžérskej peny.

 

Vence, reťaze alebo trebárs len pekné plody (žaluď, šípky,...) a šišky potom môžete postaviť na okennú rímsu alebo zavesiť nad krb.

 

Príjemnou vôňou a zaujímavými tvarmi vás prekvapia ozdoby zo sušených citrusov, navlečených na niť, alebo napríklad krížalky, šišky a škoricové tyčinky, ktoré vám na vianočnom stromčeku rozhodne neurobia žiadnu hanbu.

 

Skúste dať do vázy niekoľko rôznych vetvičiek ihličnanov, pridať pár šípok, bobúľ a jutovú stuhu a máte krásnu a originálnu vianočnú výzdobu na váš sviatočný stôl. Pokiaľ si potrpíte na honosnejšej dekorácii, potom môžete skúsiť to isté vo väčšom prevedení. Teda do veľkej vázy, či kvetináče naaranžovať ihličnatými konármi rôznych druhov a dozdobiť ich podobnými prvkami, ako v predchádzajúcej variácii na sviatočný stôl.

 

Tieto obrie vianočné "kytice" sa hodia napríklad do vstupnej haly, na balkón, verandu aj na záhradnú terasu. Táto prírodná dekorácia môže tvoriť aj nádhernú vianočné "bránu" pred vašimi vstupnými dverami.

 

img

 

2. Vianočné želania v eko štýle

 

Ekológia si s modernými technológiami a postupmi zaručene rozumie. Jedným zo spôsobov ako popriať svojim blízkym pekné sviatky a pritom zachovať šetrný prístup k životnému prostrediu sú napríklad, dnes tak obľúbené e-pohľadnice.

 

Teda priania, posielané e-mailom, či do dátových schránok. Hoci niektorí predajcovia už vyrábajú pohľadnice a vianočné blahoželania z recyklovaného papiera, kvôli vyšším cenám kartičiek miliónové obraty rozhodne nemajú. Internetová verzia je nielen rýchlejšia, ale predovšetkým nič nestojí. Môžete to urobiť aj osobnejšie a napríklad odfotiť sa s rodinou pri stromčeku. 

 

3. Originálne a hravé Vianoce

 

Kreativite sa medze nekladú, a preto sa nezdráhajte vytiahnuť do boja so zbraňami, akými sú napríklad staré kravaty, priadza, či ulity a mušle z dovolenky. Nimi potom dozdobte vence a svietniky - tie potom dostanú ten pravý, originálny ráz. Keď vám chýbajú nápady a bojíte sa, aby výsledný efekt nepripomínal skôr niečo škaredé, obráťte sa na svoje ratolesti. Deti majú ohromnú fantáziu a navyše, či už vyzdobia váš domov akokoľvek, bude sa vám to určite veľmi páčiť.


4. Ide to aj bez zelenej


Ak patríte medzi priekopníkov minimalistického a originálneho dizajnu a ak sa túžite zároveň zaradiť aj medzi ekologických nadšencov, potom vyskúšajte Vianoce bez zelenej. Napríklad vianočný stromček z lepenky, či kartónu s polystyrénovými vločkami miesto ozdôb by mohol byť tým pravým riešením, ktoré hľadáte.

 

img


5. Úspora energie


K Vianociam patrí tiež zima a teda i nevyhnutné kúrenie, ktorého intenzita sa potom premietne vo vašej peňaženke. Pri predstave, že k účtom za kúrenie budete musieť pripočítať ešte náklady na svetlá (elektrické vianočné žiarovky, svetielka a svietidlá), na optimizme vám to asi nepridá. Skúste teda bežné žiarovky nahradiť LED diódami a LED žiarivkami, ktoré sú ďaleko úspornejšie a dlhšie vydržia. Ozdobné, svetielkujúce vianočné dekorácie sú dnes v LED prevedení bežne k dostaniu.

 

6. Obnovte lesk minuloročných Vianoc

 

Rolničky, vence, baliaci papier, ale aj staršie dekorácia na slávnostný stôl, či do haly určite získajú späť svoj pôvodný lesk a krásu. Stačí ich len vytiahnuť z krabíc, vyčistiť, či prípadne opraviť. Keď narazíte na dekorácie a ozdoby, ktoré sa k sebe hodia, skúste ich naaranžovať do tvaru venca, alebo ich spojiť dohromady, možno budete sami prekvapení, aký poklad vám ležal na povale či v pivnici.


7. Darujte kus prírody

 

Predvianočná dilema "čo zaobstarať za darček" je nočnou morou väčšiny z nás. A vzhľadom k tomu, že nie každý si môže dovoliť minúť každoročne státisíce, alebo sa dokonca zadlžiť, aby obdaroval napríklad tridsať svojich kolegov v práci, ponúka príroda niekoľko nápaditých riešení.

 

Na trhu sú v ponuke "vychytávky" vo forme vtipných plechoviek, v ktorých sa skrýva zemina a vždy iná, netradičná rastlinka. Obdarovanej osobe tak za pár dní vyklíčia prvé zelené stonky a lístky, ktoré si prederú cestu na svetlo špeciálne upraveným vekom plechovky. Alebo môžete zakúpiť semená exotických, či inak zaujímavých kvetín a obdarovať nimi svojich blízkych, či už spomínaných kolegov.

 

Sklamaniu v ich tvárach sa rozhodne obávať nemusíte, naopak sa budete môcť radovať, že vo svojej peňaženke "nezačujete ozvenu". 

 

img

 

8. Neobjednávejte zbytočnosti z AliExpressu

 

Ani nákupná mánia našej planéte zrovna neprospieva. Balenie a doprava stoviek tisíc predmetov je pre ekosystém veľkou záťažou.

 

V poslednej dobe je navyše čím ďalej populárnejšie objednávanie darčekov z AliExpressu, internetového trhoviska, ktoré združuje tisícky čínskych obchodníkov ponúkajúcich darčeky za bagateľ.

 

Čo zvádza k nakupovanie vecí, ktoré naozaj vôbec nepotrebujete. Keď ich necháte zabaliť a poslať cez pol sveta, Zemi tým príliš dobrú službu neurobíte.

 

9. Obmedzte mäso 

 

Uznávame, bez štedrovečernej večere by to nebolo ono. Ale je nutné sa prejedať celé vianočné prázdniny? A ešte k tomu mäsom?

 

Na zisk jedného kilogramu hovädzieho proteínu sa podľa Guardianu spotrebuje 643 kilogramov emisií oxidu uhličitého, na kilo jahňacieho dokonca 749 kilogramov.

 

Inak povedané: za jedným kilom bielkovín je toľko emisií, že by ste boli ekologickejší, keby ste si zaleteli na vegánsku vianočnú večeru do New Yorku.

 

img

 

10. Ak máte živý stromček, po sviatkoch ho recyklujte

 

Zvyčajne na Troch Kráľov, kedy sa odstraňuje vianočná výzdoba, končí mnoho živých stromčekov na ulici, či v kontajneroch. Ak neplánujete odviezť si stromček na záhradu, kde ho presadíte, potom mu doprajte dôstojný odchod a odneste ho do zberného dvora. 

 

Pozerajte sa pri kúpe na etikety a podporte slovenské škôlky. Tými, ktoré kácajú v októbri a dovážanými zďaleka prírode moc neprospejete.

 

img

 

Po Vianociach môže stromček poslúžiť ďalej. Pokiaľ ho teda nepostavíte ku kontajnerom. Lepšie je ho narezať a spáliť v krbe alebo odviezť do zberného dvora. Tam ho zrecyklujú.

 

Ak sa rozhodnete kúpiť stromček v kvetináči, skontrolujte, že ide o FSC (značka pre šetrné lesné hospodárenie). Narazíte totiž aj na stromčeky, ktoré boli pestované len pre vianočný predaj, a také zrejme zasadenie do zeme nezvládnu.

 

Tie určené pre zasadenie dostanete aj s návodom, ako sa o ne starať. Základom je pomaly ho nechať zvykať na rozdiel teplôt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies