Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala v januári na stabilnej úrovni

NETKY.SK • 3 Marec 2023, 07:00 • 2 min
Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala v januári na stabilnej úrovni

LUXEMBURG - Miera nezamestnanosti v eurozóne sa v prvom mesiaci roka udržala na úrovni z predchádzajúceho mesiaca. V porovnaní s januárom predchádzajúceho roka sa znížila o 0,2 percentuálneho bodu.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informuje na základe najnovších údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Podľa Eurostatu dosiahla miera nezamestnanosti v krajinách menovej únie v januári po úprave o sezónne vplyvy 6,7 %. To je rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci. V širšej Európskej únii (EÚ) dosiahla miera nezamestnanosti v januári 6,1 %. Aj v tomto prípade sa udržala na úrovni z predchádzajúceho mesiaca.

 

V medziročnom porovnaní klesla nezamestnanosť ako v eurozóne, tak v celej EÚ. V eurozóne dosiahla v januári predchádzajúceho roka 6,9 % a v EÚ 6,3 %. Vo vekovej kategórii do 25 rokov nezamestnanosť v eurozóne v januári mierne vzrástla na 14,4 % z decembrových 14,3 %. V prípade celej EÚ sa mierne znížila na 14,4 % zo 14,5 % v decembri. Z jednotlivých krajín Európskej únie najvyššiu mieru nezamestnanosti zaznamenali v januári Španielsko a Taliansko. V prípade Španielska to bolo 13 % a v prípade Talianska 7,9 %. Za nimi nasledovali Cyprus (7,4 %) a Švédsko (7,2 %). Najnižšiu mieru nezamestnanosti malo Česko, a to na úrovni 2,5 %. Pod 3 % bolo už iba Poľsko, kde zaznamenali 2,8 %. Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v januári 6 %. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona