Strana Za ľudí nevidí dôvod na zmenu Ústavy SR len preto, že to práve teraz vyhovuje niektorým politikom

NETKY.SK • 8 Júl 2021, 14:24 • 2 min
Strana Za ľudí nevidí dôvod na zmenu Ústavy SR len preto, že to práve teraz vyhovuje niektorým politikom

BRATISLAVA - Strana Za ľudí uviedla, že nevidí dôvod na zmenu Ústavy SR len preto, že to práve teraz vyhovuje niektorým politikom.

slovakia

left justify in out

Podtokla taktiež to, že Ústava SR nie je trhací kalendár a jej zmeny nemôžu slúžiť na presadzovanie politických cieľov niektorých politikov. Ústavný súd v stredu 7. júla rozhodol, že predmet referenda o predčasných voľbách do Národnej rady nie je v súlade s ústavou a nemôže sa teda konať.

 

img

 

Prečítajte si: Predčasné voľby sa konať nebudú. Pozrite si reakcie politikov na rozhodnutie Ústavného súdu


„Referendum je podľa ústavy dôležitým nástrojom presadzovania vôle občanov. Na druhej strane možnosť posúdenia otázok ústavným súdom je nástrojom na ochranu stability ústavného systému a nevidíme dôvod na zmenu týchto postupov, ktoré platia desiatky rokov a doteraz sa bez problémov uplatňovali," dodala strana v stanovisku.

 

img

Podpredseda strany Juraj Šeliga vo svojom profile na sociálnej sieti napísal, že meniť ústavu na počkanie po rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktoré sa niektorým politikom nepáči, by bol nebezpečný precedens. „Takáto zmena ústavy by navyše bola nesystémovým prvkom v systéme celej zastupiteľskej demokracie. Pretože okamžite po voľbách by opozícia, bez ohľadu, kto by bol v opozícii, začala referendovú kampaň za skrátenie volebného obdobia. Takto by bola krajina v neustálej kampani," dodal Šeliga. Novela ústavy je podľa neho zlý nápad, ktorý sa vonkoncom nemá riešiť v skrátenom legislatívnom konaní.

 

img

Predseda Národnej rady Boris Kollár chce na schôdzu, ktorá sa má začať vo štvrtok 22. júla, cez procedurálny návrh zaradiť návrh na zmenu zákona. Vďaka nej by mohlo byť vypísané referendum o predčasných voľbách. Podľa jeho slov by sa mohlo následne konať na jeseň.

 

Súvisiaci článok: Boris Kollár chce pre ľudí vybojovať referendum o skrátení volebného obdobia súčasnej koalícii. Predstavil jasný plán!

 

img

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu povedala, že poslanci Národnej rady môžu zmeniť text Ústavy SR a prijať uznesenie, na základe ktorého by konanie referenda o predčasných parlamentných voľbách bolo v súlade s ústavou.

 

Prečítajte si: Prezidentka Čaputová reagovala na zrušenie referenda. Je na poslancoch, aby zmenili Ústavu SR

 

„Poslanci NR SR môžu rozhodnúť o zmene ústavy. To znamená, že môžu dať do ústavy text, ktorý by znamenal, že takéto referendum by bolo v zhode s ústavou. Následne môžu prijať uznesenie, ktorým žiadajú o vyhlásenie referenda. Obratom by som takéto referendum následne vyhlásila, pretože by bolo jasné, že by bolo už v súlade s Ústavou SR,“ povedala Čaputová. Prezidentka tak naznačila, že referendum občanov sa môže konať nielen na základe petície, ale aj na základe uznesenia Národnej rady.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies