Strana Hlas-SD navrhuje pre gastro sektor dočasné zníženie DPH na 5 percent

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 11:29 • 2 min
Strana Hlas-SD navrhuje pre gastro sektor dočasné zníženie DPH na 5 percent

BRATISLAVA - Richard Raši dnes vyhlásil na tlačovej konferencii, že Strana Hlas-SD žiada vládu, aby čo najskôr znížila DPH pre gastrosektor na 5 percent.

slovakia

left justify in out

Podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši dodal, že strana navrhuje, aby znížená sadzba DPH platila do konca roka 2022, a potom zostala na desiatich percentách, rovnako ako v prípade ubytovacích služieb.

 

img


„Hoci vláda umožnila v pondelok otvoriť terasy reštaurácií, podľa údajov od gastropodnikateľov otvorila necelá polovica reštaurácií. Viac ako 40 percent podnikov terasu vôbec nemá a mnohým sa iba otváranie terás ekonomicky neoplatí. Reštaurácie a gastropodniky sú zatvorené už takmer pol roka a pomoc vlády prichádza nedostatočná a veľmi neskoro. Zachytil som aj odhady, že každá druhá gastroprevádzka je na pokraji krachu a možno už nikdy neotvorí,“ ozrejmil situáciu Raši.

 

Prečítajte si: Peter Pellegrini podporil ľudí z oblasti gastronómie, vyzýva k tomu aj vás


Podľa údajov Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska prišlo v marci a v apríli o prácu viac ako 10-tisíc zamestnancov, či už kuchárov, čašníkov, chyžných, alebo recepčných. Toto číslo ani zďaleka nie je konečné a rastie každý deň. Podľa Rašiho je zníženie DPH hlavným predpokladom preto, aby sektor dokázal byť konkurencieschopný, aby opäť prilákal zákazníkov.

 

Možno vás zaujme: Vzniká Aliancia slovenskej gastronómie, ktorá bude hájiť práva ľudí z tohto sektoru

Zníženie DPH pre gastro sektor je aj požiadavkou samotných gastropodnikov a nižšia DPH v tomto segmente je aj v okolitých krajinách.Len u našich susedov v Rakúsku a Maďarsku je sadzba DPH na úrovni päť percent, v Česku je to 10 percent a v Poľsku osem percent,“ uviedol Raši, ktorý dodal, že vláda môže zmenu urobiť hneď, a to prostredníctvom skráteného legislatívneho konania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies