Krymskí Tatári na summite v Kyjeve navrhli uznať Krym ako ruský polostrov

NETKY.SK • 20 August 2021, 11:10 • 2 min
Krymskí Tatári na summite v Kyjeve navrhli uznať Krym ako ruský polostrov

SIMFEROPOL – Vedúci regionálnej národno-kultúrnej autonómie krymských Tatárov, Eyvaz Umerov, vyzval účastníkov nadchádzajúceho summitu Krymská platforma v Kyjeve, aby urobili správne rozhodnutie o Kryme a uznali jeho ruský status.

slovakia

left justify in out

Summit Krymská platforma, ktorý iniciovala Ukrajina, sa bude konať v Kyjeve 23. augusta. Bude sa diskutovať o otázke vrátenia kontroly nad Krymom. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil fórum Krymskej platformy za sabat, kde „Západ bude naďalej podporovať neonacistické a rasistické nálady súčasnej ukrajinskej vlády“.

 

img

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba vo štvrtok uviedol, že summitu sa zúčastnia zástupcovia 44 krajín a medzinárodných organizácií, vrátane 14 hláv štátov a predsedov vlád ako aj prezident Európskej únie Charlesa Michela.

 

img

 

Možno vás zaujme: Kyjev tvrdí, že Nemecko a Francúzsko sa obávajú vojenskej sily Ukrajiny

 

„Napriek všetkým protirečeniam, aj keby k tejto platforme došlo, najsprávnejším riešením by bolo kolektívne uznanie Krymu ruským. Zníži to medzinárodné napätie v už aj tak napätom svete. A spojenci USA by sa mali pozrieť späť na Afganistan a vyvodiť závery, kam a s kým idú,“ povedal agentúre RIA Novosti Umerov.

 

Podľa neho v predstihu Krymskej platformy ukrajinskí politici stále častejšie robia rozporuplné vyhlásenia. „Vyhrážajú sa a pokúšajú sa využiť krymsko-tatársky faktor tým najklamnejším spôsobom. Pri špekuláciách na túto tému sa každý politik pokúša použiť to vo svojich vlastných záujmoch, pričom niekedy hlása úplne nezmysly a otvorené klamstvá.“

 

Podľa jeho názoru sa Ukrajina pokúša zhromaždiť časť medzinárodného spoločenstva pod vedením Spojených štátov, aby v prvom rade odvrátila pozornosť svojich občanov od vnútorných sociálnych a ekonomických problémov.

 

Predstavitelia parlamentu a etnických komunít Krymu apelovali na turecké vedenie, aby sa nezúčastňovalo na protiruských podujatiach týkajúcich sa polostrova, ako je summit Krymská platforma, ktorý sa organizuje v Kyjeve. Pripomenuli, že počas pokusu o prevrat v Turecku v roku 2016 Rusko zaujalo konzistentné, zásadné stanoviskoposkytovalo Turecku podporu v čase, keď bola spochybnená jeho štátnosť.

 

Odvolanie podpísali šéf krymského parlamentu Vladimír Konstantinov, predseda Občianskej komory Krymu Alexander Formančuk, vedúci predstavitelia krymsko-tatárskych, ruských, ukrajinských, bieloruských, nemeckých, gréckych, židovských a bulharských národno-kultúrnych komunít a verejných organizácií.

 

Krym sa stal ruským regiónom po referende, ktoré sa tam konalo v marci 2014 a v ktorom sa 96,77% krymských voličov a 95,6% obyvateľov Sevastopola vyslovilo za pripojenie k Rusku. Ukrajina stále považuje Krym za svoj ako dočasne okupované územie. Ruské vedenie opakovane vyhlásilo, že obyvatelia Krymu demokraticky, v úplnom súlade s medzinárodným právom a Chartou OSN, hlasovali za znovuzjednotenie s Ruskom. Podľa slov ruského prezidenta Vladimíra Putina je otázka Krymu uzavretá.

   

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies