Nový projekt má ukázať, ako cez stravu bojovať proti klimatickým zmenám

NETKY.SK • 13 August 2019, 10:53 • 2 min
Nový projekt má ukázať, ako cez stravu bojovať proti klimatickým zmenám

BRATISLAVA - Už 1. septembra sa na Slovensku po prvýkrát spustí rastlinná výzva, ktorá pomôže Slovákom a Slovenkám bojovať s klimatickou krízou. Rastlinná výzva Jem pre Zem ich v rámci bezplatného 30-dňového programu naučí, ako svojím jedálničkom môžu hneď teraz začať znižovať svoju uhlíkovú stopu a pritom si naplno užívať svoje jedlo.

slovakia

left justify in out

Výzva Jem pre Zem vznikla v reakcii na prehlbujúcu sa klimatickú krízu. "Ľudské stravovanie zohráva významnú rolu v napredovaní klimatických zmien a živočíšna výroba podľa OSN zodpovedá až za 14,5 % všetkých emisií skleníkových plynov," uviedol koordinátor projektu Jem pre Zem Michal Roško. 

 

img

 

Okrem toho je vysoká spotreba mäsa a živočíšnych výrobkov hlavnou príčinou výrubu dažďových pralesov, odlesňovania a straty biodiverzity vo svete. Potvrdzuje to aj najnovšia správa klimatického panelu (IPCC) ktorá hovorí o tom, že bez zmeny jedálničkov nedokážeme klimatické zmeny zastaviť.

 

img

 

"Podľa tejto správy dokáže rastlinné stravovanie do roku 2050 znížiť emisie z poľnohospodárstva a odlesňovania až na jednu tretinu oproti súčasnému vývoju," dodal Roško. Aj preto je podľa neho zmena jedálnička jedným s najsilnejších nástrojov, ktoré ako jednotlivci majú vo svojich rukách v boji s klimatickou krízou a odlesňovaním.

 

Rastlinná výzva ponúka riešenia pre ľudí, ktorí chcú pomôcť v boji s klimatickou krízou, avšak nechcú sa vzdávať svojich obľúbených jedál. 30-dňový program ich naučí, ako si ich pripravovať vo verzii priateľskejšej k životnému prostrediu. Účastníkom poskytne takmer stovku chutných receptov na tradičné jedlá, ako aj na exotické špeciality. "Na vyriešenie klimatickej krízy bude potrebné, aby každý z nás priložil ruku k dielu. Rastlinná výzva ľudí naučí, ako to robiť chutne a s radosťou." vyjadruje sa Roško.  

 

 

"Chceme ľuďom ukázať, že bojovať s klimatickou krízou sa dá aj naozaj chutným spôsobom. Aj preto sa zameriavame hlavne na tradičné jedlá, ktoré všetci poznáme a milujeme. Nebude teda chýbať rastlinná verzia sviečkovej, paprikáša, segedínskeho guláša, či rastlinné vepřo-knedlo-zelo," dodáva Roško. 

 

img

 

Projekt Jem pre Zem približuje ľuďom najnovšie výdobytky rastlinného potravinárstva, pomáha rozvíjať rastlinné podnikanie na Slovensku a presadzuje udržateľné riešenia v stravovaní, ktoré dokážu nasýtiť rastúcu svetovú populáciu. Ako sa hovorí: "Sme tým, čo jeme."

 

Do výzvy sa môžu záujemcovia zaregistrovať už dnes na stránke www.jemprezem.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies