Stovky ruských vojakov sa zúčastňujú na manévroch v moldavskom Podnestersku

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 17:37 • 2 min
Stovky ruských vojakov sa zúčastňujú na manévroch v moldavskom Podnestersku

KIŠIŇOV - Približne 500 ruských vojakov a 100 vojenských vozidiel sa zúčastňuje na niekoľkotýždňových vojenských cvičeniach v moldavskej odštiepeneckej republike Podnestersko. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na správy ruských médií.

slovakia

left justify in out

Cieľom manévrov je otestovať schopnosť vojakov čeliť bojovým skupinám, ktoré by sa mohli pokúsiť o destabilizáciu situácie v Podnestersku a o ovládnutie strategických cieľov. Cvičenia by podľa veliteľa ruských vojsk v Podnestersku Dmitrija Zelenkova mali trvať až do konca mája.


Prevažne proruské územie tzv. Podnesterska sa oddelilo od Moldavska v roku 1990 pre obavy z možného znovuzjednotenia tejto postsovietskej republiky s Rumunskom. Od vojny v roku 1992 medzi moldavskou armádou a podnesterskými separatistami, počas ktorej zahynulo vyše 1500 ľudí, sú v regióne medzinárodne neuznanej republiky rozmiestnené ruské jednotky.


V oblasti je podľa slov ruského ministerstva obrany momentálne 1300 ruských vojakov, z ktorých 350 je oficiálne označovaných za príslušníkov mierových jednotiek. Podľa Moskvy sú tam umiestnené len dočasne, pokým sa nenájde konečné riešenie "zmrazeného" podnesterského konfliktu.
Ústredná moldavská vláda v Kišiňove však hovorí o nelegálnej zahraničnej okupácií Podnesterska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies