Stoltenberg varoval pred rizikami projektu európskej obrany

NETKY.SK • 16 Február 2018, 19:29 • 2 min
Stoltenberg varoval pred rizikami projektu európskej obrany

MNÍCHOV - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii varoval pred možným oslabením transatlantickej spolupráce a pred rizikami súvisiacimi s projektom spoločnej európskej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg zdôraznil, že podporuje snahy smerujúce k posilneniu obranných kapacít Európskej únie. Podľa neho ide o "príležitosť na ďalšie posilnenie európskeho piliera NATO a lepšie rozdelenie bremena" spoločnej transatlantickej obrany. Európska únia by sa však mala v tomto smere vyvarovať rizika zdvojovania aktivít, ktoré už v súčasnosti vykonáva Severoatlantická aliancia, varoval Stoltenberg.

 

Pripomenul tiež, že po odchode Británie z EÚ budú až 80 percent rozpočtu NATO zabezpečovať mimoeurópski členovia Aliancie. "Existuje riziko oslabenia transatlantickej väzby, riziko duplikácie toho, čo už robí NATO a riziko diskriminácie neeurópskych členov NATO. Týmto rizikám treba predísť," varoval podľa agentúry AP Stoltenberg. 

 

Vo svojom príhovore sa venoval aj problematike Severnej Kórey, pričom vyjadril presvedčenie, že je naďalej potrebné vyvíjať "maximálny tlak" na režim v Pchjongjangu. Ocenil síce súčasné otepľovanie vzťahov medzi Severnou a Južnou Kóreou, kľúčovou otázkou však podľa neho nie sú medzikórejské vzťahy, ale potreba ukončenia jadrových programov KĽDR, uviedla agentúra DPA.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies