Stoltenberg: NATO by mohlo vyslať do Afganistanu niekoľko tisíc ďalších vojakov

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 15:09 • 2 min
Stoltenberg: NATO by mohlo vyslať do Afganistanu niekoľko tisíc ďalších vojakov

LONDÝN - Severoatlantická aliancia zvažuje žiadosť o vyslanie "niekoľko tisíc" ďalších vojakov k tým, ktorých už má v Afganistane, ale nevyšle tam bojové jednotky, povedal dnes v Londýne generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Povedal, že vojenská operácia NATO v Afganistane bola hlavnou témou jeho rozhovoru s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Londýne pred summitom NATO, ktorý bude v Bruseli 25. mája.

Hlavným cieľom NATO v Afganistane je zabrániť krajine, aby sa znova stala "bezpečným útočiskom pre medzinárodných teroristov", povedal po stretnutí s Mayovovou.

"Dostali sme žiadosť od našich vojenských orgánov zvýšiť našu vojenskú prítomnosť v Afganistane o niekoľko tisíc vojakov," pokračoval Stoltenberg. "Teraz túto žiadosť posudzujeme a v rádovo týždňoch rozhodneme o veľkosti a rozsahu misie... Ale neznamená to návrat k bojovej operácii v Afganistane," zdôraznil.

"Bude to stále výcviková a poradná operácia, pretože pevne verím, že najlepšia odpoveď, ktorú máme na terorizmus..., je vycvičiť miestne sily pre boj s terorizmom, pre stabilizáciu ich vlastnej krajiny," dodal.

USA chcú podľa amerických médií posilniť terajších 13.000 vojakov NATO v Afganistane o 5000 ďalších. Hovorca Bieleho domu však v utorok povedal, že prezident Donald Trump ešte nerozhodol, či tam Spojené štáty vyšlú ďalších vojakov. Najskôr chce preskúmať "misiu a (jej) stratégiu" v Afganistane.

Vojenská misia NATO v Afganistane je najväčšou vojenskou operáciou v dejinách aliancie.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies