Stoltenberg: NATO bolo vždy kľúčové pre bezpečnosť svojich členov

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 20:28 • 2 min
Stoltenberg: NATO bolo vždy kľúčové pre bezpečnosť svojich členov

OSLO/BRUSEL - Nedávne udalosti na Kryme "nám pripomínajú, aké dôležité je NATO pre zaručenie bezpečnosti v našej časti sveta," povedal dnes v Osle bývalý nórsky premiér Jens Stoltenberg po svojom vymenovaní za nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie.

slovakia

left justify in out

"Bolo nám brutálnym spôsobom pripomenuté, že nezávislosť krajín, ich zvrchovanosť a nedotknuteľnosť ich hraníc, ich mier a stabilita, nemôžu byť považované za samozrejmosť," citovala Stoltenberga agentúra DPA.
     

"Hoci sa nachádzame vo vážnej situácii, nemôžeme to nazvať studenou vojnou, vzhľadom na novú otvorenosť a obchod s Ruskom," pokračoval.
     

Päťdesiatpäťročný Nór vystrieda od októbra vo funkcii Dána Andersa Fogha Rasmussena. Stoltenberg ako predseda Nórskej strany práce  bol do septembrových volieb osem rokov premiérom. Jeho nástupníčka, konzervatívna premiérka Erna Solbergová dnes na tej istej tlačovej konferencii v Osle povedala, že jej vláda podporovala Stoltenbergovu kandidatúru do čela NATO. On sám mal podľa nej pochybnosti, či má po Dánovi ďalší severan šancu na zvolenie.  
     

Stoltenberg povedal, že USA v spolupráci s Nemeckom kontaktovali nórsku ministerku práce o jeho možnej kandidatúre. 
     

Americký Biely dom vo vyhlásení privítal jeho menovanie do funkcie s tým, že Stoltenberg "preukázal svoje vodcovské schopnosti a oddanosť transatlantickej aliancii". "Ako premiér vybudoval nórske vojenské kapacity a aktívne prispieval k operáciám a politickému dialógu NATO," citovala USA agentúra DPA.
     

Stoltenberg povedal, že podporuje rozhodnutie NATO posilniť hliadkovanie vo vzdušnom priestore troch pobaltských krajín, Estónska, Lotyšska a Litvy, ale dodal, že sa zdrží komentovania stratégie NATO.
     

"NATO má vždy iba jedného generálneho tajomníka," zdôraznil.
     

Informoval, že plánuje stretnúť sa s členskými krajinami, aby sa pripravil na svoju novú funkciu.
     

Mandát terajšieho generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena sa mal pôvodne skončiť 31. júla, bol však o dva mesiace predĺžený, aby mohol dohliadnuť na prípravy septembrového summitu NATO. Rasmussen vedie alianciu od augusta 2009.
     

V súvislosti s jeho nástupcom boli spomínané viaceré mená: napríklad poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, belgický minister obrany Pieter de Crem či nemecký minister obrany Thomas de Maiziere. Kolovali tiež fámy o tom, že o funkciu má záujem predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a svojím záujmom sa netajil ani bývalý taliansky minister zahraničných vecí Franco Frattini.
     

Nórsko je členom NATO od roku 1949, kedy bola vojenská aliancia založená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies