Akademik Ruskej akadémie vied uviedol, či sa COVID-19 dá považovať za biologickú zbraň

NETKY.SK • 22 Apríl 2020, 20:44 • 2 min
Akademik Ruskej akadémie vied uviedol, či sa COVID-19 dá považovať za biologickú zbraň

MOSKVA - Diskusia o novej infekcii koronavírusu pokračuje vo vedeckom svete. Akademik Ruskej akadémie vied, vedec a imunológ Valery Chereshnev, povedal najmä o tom, prečo ešte nebol stanovený presný pôvod vírusu.

slovakia

left justify in out

"Luke Montagnier, ktorý ho objavil v roku 1983 a získal za to Nobelovu cenu, nedávno uviedol, že SARS-n-CoV-2 má umelú štruktúru a vírus vyzerá ako biologická zbraň, pretože v jeho kóde je vložka typu HIV prvého typu. To vyvolalo veľa diskusií," povedal Chereshnev na tematickom stretnutí Eurázijského výskumného Ústavu človeka.

 

Chereshnev poznamenal, že na to, aby sme mohli hovoriť o umelom pôvode vírusu, je potrebné nájsť vysvetlenie, prečo sa vírus, ktorý je potvrdený u ľudí na celom svete, nachádza aj v tele netopiera.

 

Mimochodom aj s netopierom nie je všetko také jednoduché a stále nie je úplne jasne, prečo myši neochorievajú koronavírusom, ale môžu nakaziť ostatných. Okerm toho v čase vypuknutia epidémie v Číne boli tieto zvieratá v režime dlhodobého spánku, preto sa predpokladá, že choroba mala iný nosič. Teraz vedci majú sklon veriť, že to bol pangolín (mravčiak), ktorý prehltol výkaly myši. V Číne sa verí, že jeho šupiny pomáhajú proti rakovine, takže tieto zvieratá sa chovajú na farmách, ako aj pre farmaceutickú spoločnosť. Pangolínové mäso sa tiež konzumuje.

 

"Pri zasahovaní do prírody treba vedieť, že existujú stovky tisíc vírusov, ktoré ešte nie sú známe vede, a medzi nimi sú také, ktoré môžu vážne ublížiť človeku – dokonca aj zabiť. Musíme zasahovať do prírody a organizmov opatrne a nakoniec premýšľať o ekológii," myslí si vedec.

 

Poznamenal, že v rodine koronavírusu existuje 49 rôznych vírusov, ktoré sú rozdelené do štyroch skupín, z ktorých dve sú nebezpečné pre ľudí, dve pre zvieratá. Počas posledných 20 rokov bolo ľudstvo konfrontované so SARS a MERS ako aj atypickou pneumóniou – v rokoch 2002 – 2003 a horúčkou na Blízkom východe v roku 2015. Výskyt SARS-CoV-2 naznačuje, že je možné, že intervaly medzi ohniskami nákazy sa skrátia a ľudstvo začne častejšie zažívať epidémie. Alebo sa SARS-CoV-2 môže stať sezónnou chrípkou, vyskytne sa raz za rok alebo menej a budú od neho očkovať. Nevylúčil však druhú a tretiu vlnu epidémie COVID-19.

 

Zdroj: https://rg.ru/2020/04/22/reg-urfo/akademik-ran-rasskazal-mozhno-li-schitat-covid-19-biologicheskim-oruzhiem.html

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona