Na post premiéra Veľkej Británie sa uchádza už v poradí 11. kandidát

NETKY.SK • 29 Máj 2019, 11:09 • 2 min
Na post premiéra Veľkej Británie sa uchádza už v poradí 11. kandidát

LONDÝN - Po tom ako úradujúca premiérka Británie Theresa Mayová oznámila, že zo svojho postu odstupuje, prejavil záujem o post predsedu vlády už v poradí 11. poslanec Konzervativnej strany. Je ním James Cleverly. V dnešných hodinách o tom informovala britská televízna stanica Sky News.

slovakia

left justify in out

"Pre Spojené kráľovstvo by bolo najlepšie, keby odišlo z EÚ na základe nejakej dohody," uviedol Cleverly v liste adresovanom voličom vo svojom volebnom obvode Braintree na východe Anglicka. Poslanec taktiež apeloval na Európsku úniu, ktorá by mala v otázke brexitu zaujať otvorenejší prístup. Navrhovanú dohodu, ktorú s EÚ vyrokovala premiérka Mayová, už britskí poslanci trikrát odmietli. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Being interviewed by @itv this morning about the Chequers Proposal.

Príspevok, ktorý zdieľa jamescleverly (@jamescleverly),

 

Cleverly podčiarkol, že z titulu svojej ministerskej funkcie podniká aj prípravy na brexit bez dohody, hoci túto alternatívu nepreferuje. Priznal tiež, že Mayovej nástupca to nebude mať ľahké, avšak vyhlásil, že on sám sa "ťažkým politickým rozhodnutiam nikdy nevyhýbal".

 

James Cleverly je v poradí už 11. poslanec Konzervatívnej strany, ktorý sa bude uchádzať o post premiéra krajiny. Za jedného z favoritov je okrem iného označovaný aj Boris Johnson. Záujem okrem neho prejavili aj viacerí súčasní alebo bývalí členovia vlády: Michael Gove, Jeremy Hunt, Matt Hancock, Sajid Javid, Rory Stewart, Dominic Raab, Andrea Leadsomová, Esther McVeyová či Kit Malthouse.

 

 

Nominácie sa budú môcť predkladať od 10. do 17. júna. Konzervatívni poslanci v sérii hlasovaní do konca júna vyberú spomedzi kandidátov dvoch hlavných favoritov. O dvoch finalistoch bude následne hlasovať zhruba 124 000 konzeratívcov. Meno nového predsedu Konzervatívcov a zároveň premiéra veľkej Británie by malo byť známe do 20. júla. 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies