Štefanec: Junckerov investičný plán môže zreformovať Európu

NETKY.SK • 27 November 2014, 12:46 • 2 min
Štefanec: Junckerov investičný plán môže zreformovať Európu

ŠTRASBURG - Investičný plán v hodnote 315 miliárd eur, ktorý v stredu (26.11.) v Európskom parlamente (EP) predstavil šéf Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, má predpoklady zreformovať Európu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to slovenský europoslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).
     

Pripomenul, že Junckerov plán vytvoriť rozpočet vo výške 315 miliárd eur, je prioritne zameraný na podporu rastu a investícií, vytváranie pracovných miest a prispôsobenie ekonomík členských štátov EÚ výzvam 21. storočia.
     

"Podporujem plán predložený Európskou komisiou. Je dobrým podnetom na potrebné naštartovanie rastu. Európa sa musí stať atraktívnejšia pre investorov a tento plán prispeje k zlepšeniu našej konkurencieschopnosti. Návratnosť súkromných investícií je vždy vyššia, a preto je dobré, že tento projekt má ambíciu zmobilizovať najmä súkromné investície," povedal o trojročnom Junckerovom pláne Štefanec. 
     

Zároveň zdôraznil, že pre krajiny únie je dôležité vyvarovať sa väčšieho zadlžovania, pretože to nie je udržateľné. Efektivita investičného plánu bude podľa neho zaručená iba v prípade, ak členské štáty podstúpia hlboké štrukturálne reformy. Ako spresnil, Taliansko a Francúzsko by mali nasledovať krajiny, ako sú Portugalsko, Írsko a Lotyšsko a vynaložiť všetko úsilie na realizáciu štrukturálnych reforiem. 
     

"Je potrebné nájsť modernejšie spôsoby na mobilizáciu súkromného kapitálu na financovanie inovačných projektov. Členské štáty môžu zabezpečiť úspech tohto investičného plánu tým, že prispejú k jeho financovaniu. Účasť na financovaní, aj keď má byť zohľadnená pri hodnotení plnenia potrebných kritérií, ale nemôže byť výhovorkou pre zodpovedné hospodárenie jednotlivých krajín," upozornil Štefanec, ktorý dlhodobo presadzuje dôsledné dodržiavanie rovnakých pravidiel pre všetkých a dôsledné dobudovanie spoločného európskeho trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies