Štefan Harabin navštívil ústredie Matice slovenskej v Martine, ocenil jej prístup

NETKY.SK • 7 December 2023, 21:30 • 2 min
Štefan Harabin navštívil ústredie Matice slovenskej v Martine, ocenil jej prístup

Všetky peniaze, ktoré smerovali zo Sorosových mimovládiek, treba presmerovať do rozpočtu Matice Slovenskej a národopisných združení, uviedol Štefan Harabin.

slovakia

left justify in out

V utorok, 5. decembra 2023, sa na pôde Matice Slovenskej v Martine uskutočnilo pracovné stretnutie zakladajúceho člena MS a prezidentského kandidáta Štefana Harabina s predsedom Matice Slovenskej Mariánom Gešperom a zamestnancami Matice.

Ako uvádza tlačová správa, Štefan Harabin informoval matičných kolegov o programových národno-vlasteneckých tézach. Zároveň vyjadril názor, že Matica slovenská by nemala byť politicky trpená s takýmto obmedzeným rozpočtom, ktorý je v súčasnosti len 1,6 milióna eur, čo zväzuje Matici i jej zložkám ruky pri plnení svojich úloh na poli členskom, vedeckom, vydavateľskom a informačnom.

Štefan Harabin ocenil konsolidáciu Matice slovenskej v posledných rokoch, ako aj jej odvahu pri obrane matičnej myšlienky počas vlády tzv. ultra-liberálov.

Zdôraznil, že MS nie je potrebné inštitucionálne reformovať, keďže dokázala, že sa vie spravovať a riadiť vlastnými silami. Práve naopak, je potrebné reformovať financovanie Matice zo strany Slovenskej republiky. Veď mnohokrát dokonca nahrádzala vo viacerých prípadoch samotný štát.



„Nie je možné, aby Matica Slovenská mala rozpočet 1,6 milióna eur a Sorosove mimovládne
inštitúcie, okrem ročného paušálu, boli štedro zo štátu dotované i jednorazovou sumou 22
milióna eur. Všetky peniaze, ktoré smerujú do Sorosovych mimovládiek, treba v celom
rozsahu presmerovať do rozpočtu Matice Slovenskej,“ zdôraznil Štefan Harabin. 

Ocenil postoj Matice Slovenskej aj voči útokom liberálov na osobnosť P. O. Hviezdoslava v kauze  Divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave, súčasne pri zorganizovaní protestu v danej veci, ďalej  pri obrane národnej zástavy pri výstupe na hrad Devín v apríli tohto roku, ako aj pri vyhlásení Matice slovenskej, keď zazneli výroky o tzv. odtrhnutom území zo strany štátnych predstaviteľov južných susedov, a v tom čase MS dala jasne najavo stanovisko slovenského ľudu.

V závere stretnutia Štefan Harabin ešte raz zablahoželal matičiarom k 160. výročiu založenia Matice slovenskej, ktoré si pripomíname celý tento rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Štefan Harabin na stretnutí s predsedom Matice Slovenskej Mariánom Gešperom. (Tlačová služba volebného štábu Štefana Harabina)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies