Marek Krajčí sa zbavil zodpovednosti za očkovanie Sputnikom V, hodil to na ošetrujúcich lekárov!

NETKY.SK • 2 Marec 2021, 09:10 • 2 min
Marek Krajčí sa zbavil zodpovednosti za očkovanie Sputnikom V, hodil to na ošetrujúcich lekárov!

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva Marek Krajčí, na ktorého pleciach mala ležať zodpovednosť za prípadné negatívne vedľajšie účinky a bezpečnosť neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V, to hodil na ošetrujúcich lekárov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V priebehu pondelka na letisku v Košiciach pristálo lietadlo, ktoré na Slovensko doviezlo 200 tisíc kusov ruskej vakcíny Sputnik V.

 

Sputnik V neprešiel registráciou

Na spoločnej tlačovej besede premiér Igor Matovič, šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí a profesor infektológie Pavol Jarčuška verejnosti oznámili, že v prípade záujmu, sa môžu ľudia nechať zaočkovať touto vakcínou, ktorá však nie je schválená Európskou liekovou agentúrou. Pre nedostatok kapacity ju dokonca odmietol registrovať aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

 

Keďže ruská očkovacia látka neprešla riadnym registračným procesom, zodpovednosť za jej predčasné užívanie nesie minister zdravotníctva Marek Krajčí.

 

img

 

Koaliční partneri zo strany Za ľudíSaS boli už pri úvodných debatách o používaní Sputnika V zásadne proti, kým neprejde podobne ako ostatné vakcíny registráciou EMA.

 

Súvisiaci článok: Tajomné lietadlo, o ktorom média informovali, na Slovensko priviezlo vakcíny Sputnik V

 

Minister sa zbavil zodpovednosti

Krajčí sa však vo vydanej vyhláške k Sputniku V zbavil zodpovednosti. Ako sa píše v dokumente, minister dal neregistrovanej ruskej vakcíne v počte 200 kusov zelenú na terapeutické používanie. Toto povolenie platí od 1. marca do 31. augusta.

 

Najzásadnejšie je však to, že „za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť ošetrujúci lekár“.

 

V prípade, ak sa u pacienta prejavia negatívne vedľajšie účinky, lekár je povinný o tejto skutočnosti informovať ŠÚKL a ministerstvo zdravotníctva.

 

Prečítajte si tiež: Šéf slovenskej diplomacie: Účasť Matoviča na letisku pri preberaní vakcín Sputnik V bola nevhodná

 

Vo vyhláške sa tiež uvádza, že toto rozhodnutie nie je rozhodnutím o úradne určenej cene lieku a o úhrade lieku na základe verejného zdravotného poistenia.

 

Je teda na rozhodnutí samotných poisťovní, či budú vakcínu uhrádzať zo zdravotného poistenia alebo si za ňu zaplatia záujemcovia z vlastného vrecka.

 

Prečítajte si viac: Rusi priznali, že ich vakcína má jeden malý "háčik"

 

Na Slovensko dorazia ďalšie 2 milióny kusov

Ako na včerajšej tlačovej besede informoval premiér, ak ruská strana dodrží termíny aj množstvá, v priebehu nasledujúceho mesiaca by malo prísť celkovo milión kusov, v máji a júni ďalší milión.

 

,,Slovensko bude môcť v nasledujúcich mesiacoch zrýchliť tempo očkovania o viac ako 40 percent," skonštatoval s tým, že s očkovaním by sa mohlo začať už v priebehu nasledujúcich dvoch týždňoch. Cena oboch dávok vakcíny je podľa Matoviča 19,95 dolára, teda približne 17 eur.

 

img

 

Covid pas

Ako upozornila v komentári na FB europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ak príde Európska komisia s myšlienkou o covid pase, hovorí sa, že pravdepodobne budú akceptované iba registrované vakcíny na úrovni EMA.

 

Ľudia zaočkovaní neschválenými vakcínami by sa tak mohli dostať pri cestovaní do zahraničia do problémov.

 

Mohli by sa ich týkať opatrenia, ako napríklad podstúpenie niekoľkodňovej izolácie či preukazovanie sa negatívnym výsledkom testu.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies