Keď je adaptácia náročná: Niekoľko stratégií na zvládanie veľkých životných zmien

NETKY.SK • 24 Marec 2024, 12:00 • 2 min
Keď je adaptácia náročná: Niekoľko stratégií na zvládanie veľkých životných zmien

Zmena je nevyhnutná. V práci dostanete nové povinnosti, vaše manželstvo môže prejsť skúškami a vaše životné úlohy sa zmenia. Aj pozitívne zmeny – povýšenie, narodenie/adopcia alebo nový domov – môžu spôsobiť vnútorný nepokoj. Od osobných posunov k meniacej sa politickej klíme môže byť prispôsobenie sa novému normálu náročné. Môžete cítiť zmes emócií od radosti po smútok a depresiu.

slovakia

left justify in out

Takmer pri každej zmene je stres súčasťou rovnice. Problémom je, že keď ste v strese, piliere zdravého životného štýlu – správne jedenie, cvičenie, spánok a spoločenský čas – majú tendenciu vypadnúť z vášho zoznamu priorít. 

Vyskúšajte si prechádzanie búrlivými časmi pomocou týchto bodov:

Plánovanie vopred

Ak viete, že zmena je na obzore, urobte nejaké prípravné práce. Zamyslite sa nad tým, čo by ste mohli robiť, keď ochorie starý rodič. Ak vaša spoločnosť nedávno prepúšťala, zvážte, ako sa budete orientovať pri zmene zamestnania. Zmena je menej stresujúca, keď máte pripravený pohotovostný plán.

Vytvorte trochu pohodlia

Začleňte do svojho dňa aktivity, ktoré vám uľavia a budú príjemné. Počúvajte relaxačnú hudbu, meditujte, choďte do posilňovne alebo si dajte teplý kúpeľ. Nezáleží na tom, čo robíte, pokiaľ je to pre vás upokojujúce – a zdravé. Vyhnite sa utíšeniu znepokojujúcich emócií nezdravým správaním, ako je fajčenie, pitie a hazardné hry. A nebojte sa požiadať o pomoc, či už dôveryhodného priateľa alebo terapeuta.

Starostlivosť o seba

Okrem toho, že sa psychicky pripravíte na výzvy spojené so zmenou, je tiež nevyhnutné mať istotu, že sa o seba počas prechodného obdobia fyzicky staráte. Keď sa veci menia, možno zistíte, že zanedbávate mnohé zo svojich základných potrieb. 

Stresujúce udalosti sa často zdajú oveľa horšie, keď ste vyčerpaní alebo hladní, takže ak si dáte nejaký čas na uspokojenie svojich základných potrieb tým, že zjete zdravé jedlo, oddýchnete si alebo si len doprajete nejaký čas na relaxáciu, môžete do svojho života vrátiť určitý pocit rovnováhy.

Buďte v prítomnosti

Aj keď je dôležité pozrieť sa do minulosti, aby ste našli svoje silné stránky, niekedy sa v časoch zmien môžete cítiť príliš vtiahnutí do budúcnosti. Keď sa obávate, čo prinesie budúcnosť alebo aké chyby by ste mohli urobiť, zabudnete byť v prítomnosti a pozorovať, čo sa deje okolo vás. Aby ste sa vrátili do prítomnosti, zlaďte sa so svojím telom. Venujte pozornosť tomu, ako reaguje na stres, a každý deň si vyhraďte čas na relaxáciu, zhlboka sa nadýchnite a vráťte svoju pozornosť späť do prítomnosti.

Nájdite svoje priority

Najodolnejší ľudia považujú zmenu skôr za príležitosť než za monštrum, ktorého sa treba báť. Prechody v živote vám umožňujú zvážiť, kde sú vaše priority. Ako chceš naozaj tráviť čas na zemi? Čo je pre teba naozaj dôležité? Kde vidíš, že strácaš čas a energiu? S jasným zmyslom pre svoje ciele a hodnoty zistíte, že vaša myseľ a telo môžu byť oveľa odolnejšie, pokiaľ ide o stresory zmeny.

Predovšetkým uprednostňovať svoje zdravie v životných prechodoch znamená nebáť sa požiadať o pomoc, keď ju potrebujete. Ľudia sú od prírody sociálne stvorenia, takže ste neboli stavaní na to, aby ste vydržali každú náhlu udalosť v živote bez podpory druhých. Porozprávajte sa s rodinou a priateľmi, ktorí zažívajú podobné zmeny, alebo zvážte nájdenie podpornej skupiny vo vašej komunite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: henryford.com, verywellmind.com, psycom.net. titulná foto: greatplacetowork.ca
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies