Štátny tajomník Marek Eštok s veľvyslankyňou Nórskeho kráľovstva Susan Eckey. O čom diskutovali?

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 21:00 • 2 min
Štátny tajomník Marek Eštok s veľvyslankyňou Nórskeho kráľovstva Susan Eckey. O čom diskutovali?

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok v pondelok 15. apríla prijal mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Nórskeho kráľovstva na Slovensku Susan Eckey. Stretnutie zástupcov Slovenska a Nórska – štátov, ktoré sú zároveň spojencami v Severoatlantickej aliancii, potvrdilo dobré bilaterálne vzťahy a otvorilo témy možnej budúcej spolupráce.

slovakia

left justify in out

Partneri vyzdvihli jeden z najviditeľnejších a najvýraznejších nástrojov slovensko-nórskeho partnerstva, ktorými sú Granty Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska. „Sme vďační za príspevky Nórskeho kráľovstva do týchto grantov, pretože aj vďaka nim môžeme na Slovensku realizovať mnoho projektov v rôznych oblastiach, akými sú napríklad podpora sociálnej inklúzie či obnova kultúrneho dedičstva. Granty EHP a Nórska sú dlhodobo významným zdrojom financovania takýchto projektov,“ uviedol Marek Eštok s tým, že Nórsko je najväčším prispievateľom do finančného mechanizmu EHP a paralelného nórskeho finančného mechanizmu.

Diskusia sa zamerala taktiež na ekonomickú spoluprácu oboch štátov a jej perspektívy do budúcnosti. „Nórsko je krajina s obrovským inovačným potenciálom a Oslo je zároveň jedným zo svetových lídrov v oblasti high-tech, obnoviteľných zdrojov, vedy a výskumu. Práve v týchto oblastiach vidíme veľký potenciál,“ dodal štátny tajomník, podľa ktorého pôsobia nórske spoločnosti aj na Slovensku, a to najmä v oblasti informačných a komunikačných technológií či automobilového a textilného priemyslu. Doposiaľ bolo na území SR úspešne ukončených sedem investičných projektov z Nórska v celkovom objeme takmer 32 miliónov eur.

V Nórsku žije viac ako päťtisíc Slovákov. Štátny tajomník rezortu diplomacie pri tejto príležitosti súčasne ocenil aktivity nórskych študentov, ktorí každoročne prichádzajú na Slovensko za vysokoškolským vzdelaním, najmä v odbore medicíny a veterinárneho lekárstva na univerzitách v Martine a v Košiciach. Obe krajiny spája rovnako osobnosť významného nórskeho prozaika, dramatika a držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Bjørnstjerne Bjørnsona, bojovníka za slobodu malých a utláčaných národov a podporovateľa Slovákov v bývalom Uhorsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies