Ľudia v najviac zasiahnutých okresoch prejavili veľký záujem o celoplošné testovanie, účasť je vyššia ako pri voľbách!

NETKY.SK • 24 Október 2020, 21:43 • 2 min
Ľudia v najviac zasiahnutých okresoch prejavili veľký záujem o celoplošné testovanie, účasť je vyššia ako pri voľbách!

BRATISLAVA – Zdravotníci v štyroch celoplošne testovaných okresoch Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov, ktoré patria medzi najzasiahnutejšie regióny Slovenska odhalili do 17:00 hodiny 1 860 infekčných ľudí. Odobrali pritom viac ako 50 tisíc vzoriek.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako v sobotu na tlačovej konferencii informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), zdravotníci otestovali do 17:00 hodiny 50 430 ľudí, pričom pozitívne testovaných bolo 1 860 ľudí. Dodal, že od piatka (23. októbra), kedy sa pilotné testovanie spustilo v týchto štyroch okresoch, sa na bezplatné testovanie dostavilo 112 335 ľudí a odhalili 4 085 infekčných ľudí, čo predstavuje približne 3,64 percenta z celkového počtu testovaných.

 

 

Vyššia účasť ako pri voľbách

„Včera (v piatok) a dnes dostalo 108 000 ľudí papier, že sú negatívni, ale vôbec nemusia byť negatívni. Im sa tá infekcia môže rozbehnúť v najbližší deň. Tí, čo boli v piatok testovaní, už môžu byť dnes infekční,“ uviedol Matovič. Počas brífingu sa zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa nielen testovania zúčastnili, ale aj personálu za ich pomoc.

 

img

 

Druhý deň testovania označil pritom za veľmi úspešný a zároveň vyzval tých, ktorí sa testovania nezúčastnili, aby tak urobili a podarilo sa im prekonať rekord. Dodal, že aktuálna účasť je už v priebehu soboty vyššia ako pri parlamentných voľbách.

 

Súvisiaci článok: V štyroch okresoch vykonali takmer 62-tisíc testov

 

Zdravotníkom a dobrovoľníkom pomáhal aj Matovič

Predseda vlády sa v priebehu soboty zapojil do celoplošného testovania a zabezpečoval administratívnu pomoc s evidenciou ľudí. Do prvej línie sa podobne ako v piatok postavil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý vykonával samotné výtery antigénovým testom v okrese Tvrdošín, kde je situácia najhoršia a miera pozitívnych (infekčných) sa približuje k 5%

 

img

 

Prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mukulášek uviedol, že pri odberných miestach nedošlo ani k jednému incidentu a ľudia boli nanajvýš disciplínovaní, trpezliví a riadili sa pokynmi príslušníkov silových zložiek. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovensko zaznamenalo nový rekord v počte nakazených! Premiér Matovič sa prihovoril plénu NRSR

 

Inšpirujeme k celoplošnému testovaniu aj ostatné krajiny?

Šéf rezortu zdravotníctva Krajčí verí, že celoplošné testovanie pomôže zlomiť stúpajúcu krivku pandémie ochorenia COVID-19 a projekt bude inšpiratívnym príkladom pre ostatné štáty. 

 

img

"Chcem vyjadriť nádej, že pandémiu, ktorá nás na Slovensku veľmi vážne zasiahla, pri takomto nasadení a spolupatričnosti, ktorú som dnes na Orave videl, zvládneme. Verím, že ak nasledujúce dva-tri týždne obmedzení vydržíme, podarí sa nám krivku zlomiť, ocitneme sa v oveľa lepších číslach a budeme môcť uvoľňovať postupne niektoré opatrenia," vyhlásil Krajčí.

Počas dnešného popoludnia sa minister zdravotníctva stretol s riaditeľmi župných nemocníc v Dolnom Kubíne a Trstenej, kde situáciu v nich zhodnotil ako dobrú.

 

img

 

"Vyťažených je približne 50 percent lôžkového fondu vyhradeného pre pacientov s ochorením COVID-19. V Trstenej je k dispozícii päť ventilovaných lôžok a 50 reprofilizovaných infektologických lôžok, a v Dolnom Kubíne štyri ventilované lôžka a štyri desiatky lôžok na kyslíku s covidovým ochorením," zhodnotil situáciu Krajčí.

 

Prečítajte si viac: AKTUALIZÁCIA Vláda schválila zákaz vychádzania, bude platiť už od soboty 24. októbra


Hlavné testovanie zvyšku Slovenska prebehne už budúci víkend
Trojdňové testovanie v troch okresoch na Orave a tiež v bardejovskom okrese na východe krajiny je pilotnou akciou operácie Spoločná zodpovednosť, ktorú zabezpečilo Ministerstvo obrany SR.

 

Hlavné testovanie všetkých ostatných okresov Slovenska je naplánované na nasledujúce dva víkendy. Prvá fáza sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra a následne od 6. do 8. novembra.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ako bude vyzerať celoplošné testovanie v praxi? Ministerstvo predostrelo plán!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies