Poľskej vláde hrozí rozpad

NETKY.SK • 11 August 2021, 10:34 • 2 min
Poľskej vláde hrozí rozpad

Poľská vládna koalícia sa možno rozpadne po tom, čo predseda vlády v utorok prepustil vicepremiéra Jaroslawa Gowina.

slovakia

left justify in out

Stalo sa to deň pred kľúčovým hlasovaním o kritizovanom návrhu zákona, ktorý blokuje vlastníctvo médií neeurópskymi firmami a podľa kritikov má umlčať televíziu kritickú voči vláde. Spomenutý Jaroslaw Gowin je proti návrhu.

Gowinova strana Dohoda, ktorá je menším partnerom vo vládnej koalícii Zjednotená pravica, sa čoraz častejšie dostáva do stretov s jej väčším partnerom, so stranou Právo a spravodlivosť (PiS) premiéra Mateusza Morawieckeho. Gowin kritizoval koaličný ekonomický program, ktorý podľa neho povedie k zvyšovaniu daní pre strednú triedu, či zmeny zákona o vysielaní, o ktorých tvrdí, že jasne porušujú princíp slobody médií.

 

Možno vás zaujme: Bieloruská šprintérka Cimanovská opustila Tokio, pred Lukašenkom utiekla do Poľska!

Gowin podľa vlády podkopáva dôveru v jej činy. On zas uviedol, že jeho zbavenie funkcie je de facto roztržka vo vládnej koalícii a de facto koniec Zjednotenej pravice. Povedal, že jeho strana bude v stredu hlasovať o tom, či zostať v koalícii. Ak by Dohoda z koalície odišla, vláda by stratila väčšinu v parlamente. Vláda je podľa jej hovorcu presvedčená, že spomenutý návrh aj tak parlamentom prejde.

Proti návrhu mediálneho zákona v utorok večer vyšli do ulíc viacerých miest tisícky demonštrantov. Davy sa zišli pred parlamentom vo Varšave, v Krakove, Vroclavi, Poznani, Lubline, v Štetíne.

Vláda tvrdí, že zákon je potrebný, aby zastavil nepriateľské zahraničné mocnosti pred prebratím kontroly nad poľskými vysielateľmi. Podľa oponentov je to však pokus o dotlačenie americkej spoločnosti Discovery k predaju najväčšej televíznej siete TVN.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona