Podvodníci bez chrbtovej kosti okradli aj rodiny s deťmi! Podvedení prišli o viac ako milión eur!

NETKY.SK • 3 Január 2022, 15:03 • 2 min
Podvodníci bez chrbtovej kosti okradli aj rodiny s deťmi! Podvedení prišli o viac ako milión eur!

Zdá sa vám suma 1 000 000 eur astronomická? Je však možné, že sa ešte znásobí. V priebehu pár dní dalo hlavy dokopy niekoľko ľudí, ktorých oklamal prefíkaný manželský pár Diana a Ján Bajzovci, pod zámienkou investície a ľahkého zisku. Celá situácia sa javí ako klasická pyramídová hra.

slovakia

left justify in out

Kontaktovali sme pána Massima Attanasia, majiteľa známej talianskej reštaurácie v Bratislave a jeho partnerku Petru Kuriakovú, ktorých podvodnícky manželský pár taktiež oklamal. Následne sme sa spojili i s niekoľkými ďalšími, ktorí priši o nemalé peniaze. V priebehu pár dní sa spojilo vyše 20 ľudí, ktorých Ján a Diana Bajzovci pripravili o cca milión eur.

 

 

Ako sa to vlastne začalo?

 

Diana Bajzová a jej manžel Ján Bajza žijú podľa sociálnych sietí zdanlivo luxusný život plný dovoleniek, zábavy a drahých nákupov. Problém je však v tom, že to nie je za ich vlastné peniaze! Zneužili dôveru mnohých ľudí na svoje vlastné obohatenie sa. Opakovane od viacerých osôb žiadali pôžičku na nákup značkových tašiek, medzi oklamanými sú aj výnimky, ktorým peniaze vrátili, niektorí dokonca niečo málo zarobili. No stále je mnoho takých, ktorým sa nevrátilo vôbec nič.

 

img

 

Bajzovci sa dokonca bránili útokom – podávali trestné oznámenia za ohováranie, či vyhrážanie ublížením na zdraví. Suma, ktorú zrátali tí, ktorí spojili sily, je obrovská. Rozhodli sa teda skúsenosť s podvodníkmi medializovať. Ktovie, koľko ďalších ľudí sa napokon ozve.

 

„Po tom, čo sme ich nahlásili polícii prostredníctvom nášho právnika, sme ich požiadali, aby nám vrátili peniaze, inak budeme musieť zverejniť ich mená a fotografie. Ich odpoveď na to bola, že čakajú peniaze od iných ľudí, aby ich mohli vrátiť nám. Klasická pyramída. Všetci viete, ako to funguje... Mali 1 000 výhovoriek. Peniaze sú na ceste z Rakúska, vrátili sa na účet tretej osobe, peniaze budú zajtra, pozajtra o piatej a takto sa to ťahá už skoro rok. Buďte opatrní a v žiadnom prípade týmto osobám neposkytuje svoje financie, pretože budete musieť o ne bojovať... Dané osoby si ešte dovolia klásť svoje podmienky, že ak to nestiahnem z internetu, že to zatiaľ nevrátia a iné vyhrážky, čo je nonsens a neskutočná drzosť,“ upozornil jeden z oklamaných, Massimo Attanasio.

 

img

 

Kontaktovali sme aj jeho partnerku Petru Kuriakovú. „Diana Bajzová a Ján Bajza sú organizovaná skupina zločincov, ktorí si napožičiavali stovky tisíc eur. Suma je astronomická. Vyšplhala sa zatiaľ do výšky 500 000 eur. Zatiaľ sa ozvalo 23 ľudí. Predpokladáme, že po zverejnení v médiách sa ich ozve viac. Začalo sa to tak, že sa nalepili, nakontaktovali na ľudí, sledovali ich na sociálnych sieťach. Začalo to nevinnou komunikáciou, postupne začali lákať ľudí, či nechcú investovať do kúpy a následného predaja luxusného tovaru. Mali nakúpiť značkové kabelky, ktoré mali predať a vrátiť peniaze. Človek naletí, no peniaze už neuvidí. Ja s mužom sme investovali 18 000 eur. Je tam mnoho ďalších ľudí. Vyhrážali sa, že ak to zverejníme, peniaze nevrátia. Vyhrážali sa aj iným ľuďom. Keď od nich ľudia pýtali peniaze späť, vyhrážali sa, že im urobia problémy z toho, že podnikajú načierno."

 

Podľa slov pani Kuriakovej sa ozvalo množstvo ďalších, od ktorých dvojica pýtala peniaze, no nedali sa oklamať. „Bajzová sa prezentovala, že je úspešná podnikateľka. Že má peniaze a detský eshop... Bola od hlavy po päty oblečená značkou Louis Vuitton. Rok im to prechádzalo, ľudia sa báli ozvať. Zrejme dúfali, že im peniaze vráti. Zobrala peniaze od lekárov, aj od bývalých prokurátorov. Sú tam aj verejne známe osobnosti či matky s deťmi bez peňazí. Slobodná mamička si zobrala úver, aby zarobila. Mamička prišla o prácu a má kvôli tomu exekúciu. Ľudia to majú všetko podložené potvrdeniami z banky alebo zmluvami. Bajzová však tvrdí, že jej žiadne peniaze neprišli,“ dodala Kuriaková.

 

 

Detský eshop G&B Baby, ktorý Bajzová prezentuje, je podľa Kuriakovej iba zástierka. Na polícii povedala, že peniaze, ktoré pobrala od svojich „obchodných partnerov“ použila na kúpu detského tovaru. „Čo nie je pravda, my sme to mali podložené aj zo súkromnej komunikácie, že za to kupovala kabelky. Klame všade, ešte aj na polícii. Je bez chrbtovej kosti. Čakala som, že nás bude 5 alebo 6, no Massimovi sa ozvalo 18 ľudí v priebehu hodiny, boli to 100-tisícové čiastky,“ dodala Kuriaková. Podľa Kuriakovej vymazali všetky účty zo sociálnych sietí, dokonca aj účet ich kaviarne v Budapešti.

 

Ako bojovať  s ľuďmi, ktorí zrejme nemajú žiadne hranice?

 

Podľa pani Kuriakovej už Bajzovci vystriedali množstvo právnikov. V niektorých prípadoch dokonca podpísali uznanie dlhu a splátkový kalendár, no nič nezaplatili. Kontaktovali sme aj Jána Bajzu, ktorý nás odkázal na jeho právneho zástupcu Adriana Šándorčína. Kontaktovali sme ho mailom aj telefonicky. Zatiaľ sme nedostali žiadnu odpoveď. Respektíve muž, ktorý sa nepredstavil, tvrdil, že pán Šándorčín má rokovanie a neskôr sa nám ozve. Správu teda budeme aktualizovať hneď, ako získame nové informácie.

 

Pýtali sme sa ďalej

 

Ďalšou z podvedených je pani L. V.: „Stalo sa mi to isté, čo ostatným. Začala s tým že kupuje konkrétne kabelky pre jej mamy zahraničných  známych. Vravela, že kde je malý zisk na objednávky, že to neberie, lebo chce mat pripravené peniaze na krokodílie kabelky Hermes. Ale že jej klienti nikdy neplatia dopredu. Že keby som si chcela zarobiť tak má klientku na crocodiliu Hermes Birkin 25 v cognac, že potrebuje 1/2 čiastky, tak som jej poslala čiastku a vraj si pekne zarobím. Prvý krát mi odoslala koncom marca všetko, čo som jej požičala po niekoľkých čiastkach v rôznych dňoch  aj nejaký zisk. Priateľ jej mamy mal dostať peniaze na účet v nemeckej banke a mal ich poslať Diane, ona zasa mne. Začiatkom apríla mala mať zase nejakú kabelku pre klienta, poslala som jej 11 000, prísľub bol, že sa peniaze vrátia okolo 26.4., bol už koniec mesiaca a peniaze nechodili a začal sa kolotoč rôznych výmyslov a nových termínov kedy mi ich vráti. Vraj budúci týždeň, peniaze idú teraz na mamin účet privátny zahraničný, že buď peniaze vyberie alebo pošle. Stále nič a nič. Potom to nejako zakryla a snažila sa ma nahovoriť na ďalšiu spoluprácu začiatkom mája, vraj ma zákazky že keď jej pošlem 9500 tak si zarobím 6000, vraj by sa to vrátilo o týždeň, tak som do toho išla v domnienke že však peniaze sa mi prvý krát vrátili, tak prečo by sa nevrátili druhý a tretíkrát."

 

Pani L.V. naivne uverila. „Kolotoč bol, že to ide z privátnej zahraničnej banky, vraj to môže ísť až 14 dní vo forme šekov. Ďalšie, že príde mamin priateľ, ktorý je rakušan a žije v Salzburgu,  a donesie hotovosť, potom že nedôjde, príde zajtra, zase iný deň, a takto to stále naťahovala. Koncom mája tvrdila, že si to dala na iný účet, že jej to hádže splatnosť až v polke júna, potom, že jej dá muž, keď som už na ňu veľmi tlačila."

 

Podľa slov pani L.V. sa Bajzová dokonca vyhovárala, že jej muž kúpil Markizu. "Potom sa im vraj vrátili platby. Jej mama to ešte nedoniesla, stále tam bolo niečo, prečo mi ešte nevedeli poslať peniaze. Ja som už ani nechcela ten jej zisk, len som chcela vrátiť peniaze, ktoré mi dlží. Celkovo je to 20 500 eur. O paár týždňov ma vábila na nové veci ale chcela som počkať na svoje peniaze, ktoré som jej dovtedy poslala, ktoré sa mi stále nevrátili. Ona už zrejme zistila, že zo mna už ďalšie peniaze nevytiahne. Vraj, keď jej dôjdu peniaze, že mi ich hneď pošle. Do dnešného dňa som neobdržala čiastku 20 500 eur, ktorú som jej poslala na jej kabelky, ktoré nikto nikdy nevidel, ani žiaden doklad o nich, fotka, absolútne nič. Predpokladám, že žiadne kabelky ani neexistovali a jej predstava bola vyvábiť čo najviac peňazí od ľudí."

 

 

Kontaktovali sme aj pána Atillu Szelesa, ktorý nám vyrozprával, ako Bajzovci oklamali jeho manželku Katarínu. Szelesovci však boli jedni z tých šťastnejších, ktorým Bajzovci vrátili väčšinu sumy. „Diana Bajzová oslovila moju manželku cez spoločnú kamarátku. Lebo cez ňu kedysi už robili tieto veci. Chcela peniaze s tým, že do pár týždňov donesie veľké zisky.“

 

Podľa pána Szelesa boli špecifickým prípadom, lebo po motaniciach a cirkuse im väčšinu peňazí vrátili. „V marci roku 2020 dostala posledné peniaze, s veľkým cirkusom nám vrátila 13 000 eur a zvyšných 7 000 nám zostala dlžná. O tie sa s ňou súdime. Udal som ju na polícii s tým, že vtedy jej to nevedeli dokázať. Odmietli to. Podali sme na ňu civilnú žalobu, podala odpor a išlo to na normálny súd. Prvé pojednávanie bolo 7. 11. minulý rok, vypočuli ju, sudkyňa jej rovno povedala, že to čo rozpráva, znie veľmi nedôveryhodne. Odročili to na 23 .3. s tým, že sme jedni z mála ľudí, ktorí majú podpísanú zmluvu u notára. Stále tvrdí, že peniaze vrátila, no nemá to ako dokázať.“

 

img

 

„Má hrozné správanie. Spolu s jej mužom sú profesionálni podvodníci a chronickí klamári. Za tým si stojím. Teraz to je 20 ľudí, ktorých oklamali, aj si myslím, že ich je viac. Neviem, či z tých peňazí niečo uvidíme. Ale ide o zadosťučinenie.“

 

Podľa pána Szelesa Bajzová vrátila peniaze takým ľuďom, ktorých sa bála. „Nejako to vyskladala. Z tej pyramídy. Keď niekoho ďalšieho okradla, tak inde vrátila.“ Podľa neho Bajzovci stále len naťahovali čas.

 

Kontaktovali sme ďalšiu z oklamaných, konkrétne Barboru Hojer. „Mňa sa to tiež týka, s Dianou sme boli kamarátky a spolužiačky zo školy. Požičala si odo mňa na zmluvu o pôžičke veľké množstvo peňazí. Aktuálne sa s ňou súdim a ešte má tú drzosť tvrdiť, že si nič nepožičala.“

 

Barbora Hojer tvrdí, že jej prípad sa ťahá už asi 2,5 roka. Ešte má rok na vyriešenie. „So všetkými robila právne úkony, aby ich ubezpečila, no nakradla takto množstvo peňazí. Ja to najprv riešim občiansko-právnou cestou.“

 

Pani Hojer sa o tomto podvode dozvedela, až keď začala mať podozrenie a kontaktovala okruh jej kamarátov. Bajzová na ňu podala trestné oznámenie za ohováranie, ktoré však polícia zamietla.  „Jej najlepšia kamoška mi pár dní dozadu poslala linky na Massimove statusy. Veľa ľudí na ňu podalo trestné oznámenie a chystá sa aj hromadné trestné oznámenie,“ dodala pani Barbora Hojer.

 

Vďaka pani Kuriakovej sa nám podarilo nakontaktovať aj na pani Martinu L., ktorá bola podľa jej slov kamarátkou Diany Bajzovej a dôverovala jej. „Bola to moja kamarátka od detstva. Poznali sme sa roky. Žila som v zahraničí a po rozvode som sa vrátila na Slovensko. Zostala som sama s dvomi detičkami. Bolo to ťažšie, bola som na materskej, Diana mi chcela pomôcť, aby som si zarobila. Navrhla mi, že ona obchoduje s kabelkami a má možnosť ich nakúpiť za dobré ceny s tým, že klientovi ich predá za vyššie ceny a zisk bude môj. Verila som jej, boli sme dlhoročné priateľky. Bola som jej aj za svedka na svadbe. Nečakala som, že to bude klamstvo a podvod. Najprv som do toho išla. Boli to spočiatku malé sumy, kde sa točil aj nejaký zisk. Keď sa to otočilo, tak mi povedala, že aby sme išli do väčšej drahšej tašky spolu. Privolila som. Je to 2,5 roka a odvtedy som nič nevidela. Mala výhovorky ako pri ostatných. O mesiac, čakám, sú v zahraničí, čakám na klienta, milión výhovoriek. Potom sa podľa nej zastavila výroba. Potom so mnou ukončila komunikáciu. Potom som našla status pána Massima a konfrontovala som ju. Urazila sa na mňa, že už nie som jej kamarátka.“

 

img

 

Pani Martina L. najprv nevedela, ako to riešiť. Do poslednej chvíle úprimne dúfala, že by jej toto neurobila. Túto pôžičku nemali, žiaľ, pokrytú žiadnou zmluvou, nakoľko jej dôverovala. „Určite sa pridám k hromadnému trestnému oznámeniu.“

 

Ako ďalší sa nám ozval pán Lukáš B., ktorého taktiež oklamali. S pani Bajzovou sa zoznámil cez jej manžela. „Mali mi pomôcť. Posielal som im pravidelne obnos peňazí, ona mi následne vracala obnos aj so ziskom. Postupne mi však peniaze nevracala. Podpísala mi uznanie o dlhu a splátkový kalendár, no nakoniec nevyplatila všetko.“ Pán Lukáš B. taktiež zvažuje hromadné trestné oznámenie. „Je zarážajúce, koľko ľudí pripravili o peniaze.“

 

img

 

Stále čakáme na vyjadrenia ďalších ľudí, ktorých sme kontaktovali. Niektorí si neželali byť medializovaní, no aj pri nich sa zopakoval rovnaký scenár ako pri každom oklamanom jedincovi v tomto prípade. V prípade Bajzovcov naozaj ide o poriadnu dávku guráže, keďže sami sú rodičmi a boli schopní okrádať i ľudí zo svojho blízkeho okolia za cenu, že ohrozia ich komfort a najmä ich finančnú situáciu. Zostane tento zločin nepotrestaný alebo vyhrá spravodlivosť?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies