Štatistický úrad bude 30. septembra sumarizovať výsledky už 11. demokratických volieb do NR SR

NETKY.SK • 28 September 2023, 12:00 • 2 min
Štatistický úrad bude 30. septembra sumarizovať výsledky už 11. demokratických volieb do NR SR

BRATISLAVA - Štatistický úrad SR už viac ako 30 rokov transparentne a dôveryhodne sumarizuje výsledky volieb, za toto obdobie spracoval 122 volieb a referend. Všetky výsledky volieb historicky boli spracované zákonne a transparentne. Výsledky v poradí už 11. demokratických volieb bude sumarizovať opäť aj tento rok.

slovakia

left justify in out

Štatistický úrad SR je odborným a nezávislým garantom elektronickej sumarizácie výsledkov volieb do Národnej rady SR 2023. Zabezpečuje organizačné, personálne a technické podmienky na spracovanie výsledkov volieb. Svoje úlohy úrad zabezpečuje v spolupráci so Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán a Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva č. 180/2014 Zb. z. v aktuálnom znení a zákona o štátnej štatistike č. 540/2001 Zb. z. v aktuálnom znení.

 

Štatistický úrad SR transparentne a odborne sumarizuje výsledky volieb na Slovensku už od roku 1990, od spoločenských zmien a zavedenia demokratických volieb. Výber strán a poslancov do národného parlamentu na konci septembra 2023 bude už v poradí 11. demokratickými voľbami do Národnej rady SR. Za celé obdobie viac ako 30 rokov úrad spracoval výsledky 34 celoštátnych volebných hlasovaní v rámci piatich rôznych typov volieb alebo v 9 referendách. Súčasne za toto obdobie zabezpečil aj výsledky 79 doplňujúcich takzvaných malých volieb.

 

Spracovanie, výsledky a ich zverejnenie volieb neboli nikdy spochybnené, ani spojené so žiadnymi chybami. Práca úradu bola vždy v súlade s platnými zákonmi a nikdy nedošlo k ich porušeniu. Sumarizáciu výsledkov volieb zabezpečuje skúsený tím niekoľko sto odborníkov úradu.

 

„Výsledky volieb počas ich spracovania nie je možné v žiadnom prípade manipulovať. Všetky údaje sú zaznamenané aj v papierových v zápisniciach, za ktoré zodpovedajú jednotlivé volebné komisie. Údaje na svojej ceste prejdú niekoľkostupňovou kontrolou a všetky etapy vytvorenia výsledku môže prekontrolovať Ústavný súd SR, pri riešení podaní s pochybnosťami,“ uviedol Peter Peťko, predseda Štatistického úradu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR Foto: Štatistický úrad SR / Facebook
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies