Koronavírus môže v Afrike zabiť cez tri milióny ľudí, OSN vyzýva na posielanie peňazí

NETKY.SK • 17 Apríl 2020, 21:11 • 2 min
Koronavírus môže v Afrike zabiť cez tri milióny ľudí, OSN vyzýva na posielanie peňazí

Afrika by do konca tohto roka mohla mať v lepšom prípade 300-tisíc obetí koronavírusovej nákazy, v horšom 3,3 milióna mŕtvych a 1,2 miliardy nakazených vírusom Sars-CoV-2.

slovakia

left justify in out

Oznámila to Hospodárska komisia OSN pre Afriku (UNECE). Žiada preto svet o pomoc vo výške minimálne 100 miliárd dolárov.

 

Odborníci varujú, že slabé a nedostatočne financované zdravotnícke systémy v afrických krajinách skolabujú aj pri ďaleko nižšom počte nakazených.

 

20-tisíc prípadov 

Krajinám sa nedostávajú testy, ochranné pomôcky, pľúcne ventilátory. Ak by sa podarilo šírenie nákazy udržať "na uzde", bude potrebné najmenej 44 miliárd dolárov, uvádza správa UNECE. V prípade najhoršieho scenára by bolo potrebných 446 miliárd dolárov.

 

Afrika sa dočkala prvej miliónovej várky testov na COVID-19

 

V súčasnej chvíli je na kontinente okolo 20-tisíc potvrdených prípadov nákazy, čo je zlomok svetovej bilancie viac ako dvoch miliónov infikovaných.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že za tri až šesť mesiacov môže byť v Afrike nakazených až desať miliónov ľudí.

 

Situáciu v Afrike komplikujú nielen preplnené mestské slumy, zúfalé hygienické podmienky, kedy ľudia nemajú prístup k tečúcej vode, podvýživa, ale aj zdravotné problémy Afričanov.

 

V 54 afrických krajinách je extrémne rozšírená tuberkulóza či HIV/AIDS. To všetko spôsobuje "vysokú citlivosť kontinentu" na nákazu, varuje OSN.

 

 

Ekonomika by sa mohla prepadnúť až o 2,6 percenta

Hospodárska komisia OSN pre Afriku upozorňuje na ekonomické problémy súvisiace s nákazou.

 

"Odhadujeme, že päť až 27 miliónov ľudí bude v dôsledku vplyvu choroby Covid-19 uvrhnutých pod hranicu extrémnej chudoby, kedy budú mať 1,90 dolára na deň," píše sa v správe.

 

Ekonomika Afriky by sa mohla prepadnúť až o 2,6 percenta. "Bez rýchlej reakcie hrozí vládam, že stratí kontrolu a budú čeliť nepokojom," uvádza sa v správe.

 

Len Nigéria podľa odhadov tento rok príde o 14 až 19,2 miliardy dolárov z príjmov z vývozu ropy a ceny afrických komodít tiež výrazne klesli.

 

Ohrozený je tiež export afrického textilu a príjem z cestovného ruchu, ktorý tvorí asi 8,5 percenta afrického HDP.

 

UNECE preto podporila výzvu afrických ministrov financií, ktorí žiadajú o finančný stimul vo výške 100 miliárd dolárov, do ktorého by bolo zahrnuté zastavenie platieb spojených so splácaním dlhov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona