Než začnete na Nový rok chudnúť, zistite svoju ideálnu váhu a hranice

NETKY.SK • 7 Január 2019, 11:50 • 2 min
Než začnete na Nový rok chudnúť, zistite svoju ideálnu váhu a hranice

Chudnutie patrí medzi najčastejšie novoročné predsavzatia. Ak sa teda hneď od zajtra chystáte na diétu, mali by ste poznať vašu ideálnu váhu. Cieľ je totiž jeden z najväčších motivačných prostriedkov, ktoré vás udržia na vašej ceste za vysnívanou postavou a navyše tak môžete predídsť aj nezdravému chudnutiu. Výsledné hodnoty môžete docieliť jednoduchým výpočtom. Ak ale chcete byť naozaj objektívny, potom sa spoľahnite skôr na tzv. analyzátor alebo radu odborníka.

slovakia

left justify in out

Hoci klesajúce číslo v kilogramoch alebo centimetroch dokáže pri chudnutí poriadne namotivovať, nezabúdajte, že spokojnosti dosiahnete až vo chvíli, keď sa zameriate predovšetkým na vaše zdravie a psychickú pohodu.

 

Pred zavedením BMI čiže indexu telesnej hmotnosti sa používal na výpočet ideálnej váhy Brocov index. Rovnica je veľmi jednoduchá, ale zato nepresná, a dnes už sa nepoužíva. Navyše túto rovnicu mohli za relevantné považovať len osoby s telesnou výškou v rozmedzí 155 až 165 cm. Ako sa tento index počítal? Podľa neho sa ideálna váha rovnala vašej výške, od ktorej ste jednoducho odčítali číslo 100.

 

Index telesnej hmotnosti sa označuje skratkou BMI a indikuje podváhu, normálnu telesnú hmotnosť, nadváhu a tri stupne obezity.

 

img

 

Výsledné hodnoty dosiahnete vydelením hmotnosti človeka a druhou mocninou jeho výšky. Váhu vždy dosadzujte v kilogramoch a výšku v metroch.

 

Hodnoty indexu sa pohybujú od čísla pätnásť, ktorá značí závažnú podvýživu, až nad hodnotu štyridsať, ktorá definuje už morbídne obezitu. BMI však nezohľadňuje vek ani percentuálne zastúpenie svalov, tukov a vody. Nie je tak príliš objektívne.

 

Medzi najspoľahlivejšie prístroje pre diagnostiku a analýzu zloženia tela patrí InBody, ktorý používa metódu osmibodových dotykových elektród. Premeranie je ale úplne bezbolestné a veľmi rýchle.

 

img

 

Prístroj vyzerá ako bežná váha, ale má okrem iného aj úchytky, ktorých je nutné sa pri premerania držať. Pomocou frekvenčného prúdu dokáže prístroj zistiť hodnotu BMI, percento telesného tuku, množstvo svalovej hmoty, pomer objemu pása a bokov, objem vnútrobunkovej a mimobunkovej vody v tele, a dokonca aj minimálna kalorickú potrebu tela.

Všetky vyzobrazené hodnoty by vám mal výživový poradca, tréner alebo iná kvalifikovaná osoba obsluhujúci prístroj vysvetliť.

 

Neupínajte sa ale len na čísla. Buďte objektívne v hodnotení svojej postavy a spoliehajte na fotografie. Oko objektívu vás nekompromisne vyzobrazí tak, ako sa pri pohľade do zrkadla koľkokrát nedokážete vnímať.

 

Odfoťte sa z troch základných uhlov, a to spredu, zozadu a zboku. Postavte sa rovno, paže zveste pozdĺž tela a snažte sa zaujať úplne prirodzenú polohu. Pri mesačnom porovnaní potom budete schopní objektívne porovnať, ako sa zmenil tvar vašej postavy.

 

Ľudia sa vás na ulici nebudú pýtať na váhu. Tí vás hodnotia iba podľa toho, čo vidí. Neriešte preto toľko konkrétne čísla a buďte na seba za každý malý pokrok pyšní!

 

Ak ste na svoj zdravý úsudok príliš krátki, vypočujte si názor odborníka. Ten vám objasní, aké máte problémové partie na tele a podľa akých hodnôt by ste sa mali riadiť.

 

Dajte zbohom nafúknutému bruchu po sviatkoch: Bez hladu a s dobrým pocitom

 

Poradca bude pri zostavovaní jedálnička vychádzať z hodnoty BMR čiže minimálna kalorickej potreby tela, ktorú zistia z jednoduchého vzorca, alebo pomocou InBody prístroja. Ďalej vezme do úvahy mieru vašej dennú aktivitu, tj. Výdaj, váš zdravotný stav i históriu. Je možné, že telo, ktoré si prešlo niekoľkými desiatkami diét, nebude tak ľahko spolupracovať.

Na základe stravovacieho plánu na mieru budete schopní znížiť vaše tukové zásoby, a to bez toho, k že by ste prišli o svalovú hmotu. poradcu si však vyberajte s rozvahou a najlepšie na osobné odporúčania.

 

Stiahnite si dostupné aplikácie pre váš mobil. Jednoducho sledujte svoje ciele zamerané na stratu hmotnosti, telesné merania, stravu a BMI v štýle mobilnej aplikácie. Ako?

 

Aplikácie uľahčujú všetko tak, ako nikdy predtým. Urobte fotografie a zadajte svoje údaje na sledovanie zmien vášho tela v priebehu času a pochopte, ako vaše tréningy a diéty zohrali úlohu vo vašej ceste na zníženie hmotnosti. Tieto aplikácie sú ideálne na stanovenie a sledovanie svojich cieľov, a čo viac, mnohé z nich obsahujú aj mnoho cvikov a dokonca vám určia čo jesť aby ste sa dostali k svojmu cieľu. Tu sme vybrali niektoré z nich: 

 

Dostupné v iStore:

 

Progress Body Tracker & Health 

Body Fit Progress Tracker - Photo & Measurements 

Body tracker: Photo & measure

BodyShot - Before&After Photo

Body Fit Progress Tracker - Photo & Measurements

 

Dostupné pre Android:

 

Body Measurement, Body Fat and Weight Loss Tracker

Leg Workouts for Women - Slim Leg & Burn Thigh Fat

Lose Weight in 30 Days

7 Minute Workout

Home Workout - No Equipment



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies