Podľa ombudsmana sú telové kamery pre políciu nutnosťou

NETKY.SK • 11 August 2023, 08:40 • 2 min
Podľa ombudsmana sú telové kamery pre políciu nutnosťou

Bratislava-Na zavedenie kamier poukazovala aj býval ochrankyňa práv Jana Dubovcová

slovakia

left justify in out

V demokratickej spoločnosti si svoje práve niektorí občania vysvetľujú po svojom. Úradníci špecifických oddelení aj príslušníci štátnych zložiek majú často pri svojej práci zviazané ruky. Často riešia ošemetné situácie, pri ktorých môže dôjsť k zvýšeniu emócií a niekedy aj k fyzickému napadnutiu. V poslednom čase sa čoraz častejšie spomína význam telových kamier pre policajtov. Ich hlavnou úlohou by malo byť zaznamenávanie policajných zákrokov pri plnení pracovných povinností. Ich zavedenie do praxe považuje ombudsman za nutnosť. 

 

 

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský apeluje na zavedenie telových kamier v polícii. Označil ich za nutnosť. Ministerstvo vnútra (MV) SR považuje za potrebné vzhľadom na nové vedenie rezortu tému opäť prekonzultovať. Bližšie informácie poskytne po oficiálnom rozhodnutí.

"Zavedenie telových kamier pre príslušníkov Policajného zboru považujem za nutnosť najmä v súvislosti s prípadmi, ktoré pribúdajú a ja ich ako verejný ochranca práv preskúmavam," uviedol Dobrovodský. Obrazovo-zvukový záznam by sa mal podľa ombudsmana vyhotovovať z každého služobného zákroku, pri ktorom dochádza k zásahu do základných práv a slobôd fyzických osôb. Odporučenie ombudsmana bolo aj súčasťou informácie zo zasadnutia Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktoré vzala tento týždeň na vedomie vláda.

"Vzhľadom na zmeny vo vedení ministerstva vnútra zámer obstarať telové kamery pre políciu a kroky v súvislosti s ním vykonané bude potrebné opätovne prekonzultovať. Bližšie informácie poskytneme po oficiálnom rozhodnutí," uviedlo pre TASR ministerstvo. Na zavedenie telových kamier vyzývala ministerstvo vnútra ešte bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová aj jej nástupkyňa Mária Patakyová. Dôvodom boli viaceré policajné pátracie akcie v rómskych osadách, ako napríklad v roku 2013 v osade Budulovská pri Moldave nad Bodvou či v roku 2015 v obci Vrbnica v Michalovskom okrese.

 

Súťaž na kamerové systémy pripravovanú predošlým vedením Úrad pre verejné obstarávanie zrušil pre vážne deficity v transparentnosti a hospodárnosti. Pod vedením exministra Romana Mikulca zrealizovalo MV SR v decembri 2021 na nákup telových kamier prípravné trhové konzultácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies