Štát podkopáva ekologickú slnečnú energiu ďalšími poplatkami!

NETKY.SK • 16 September 2013, 10:40 • 2 min
Štát podkopáva ekologickú slnečnú energiu ďalšími poplatkami!

BRATISLAVA - Výrobcovia slnečnej energie budú od budúceho roka uhrádzať nový poplatok za to, že dodajú elektrinu do distribučnej siete, píše denník Hospodárske Noviny. Podľa samotných výrobcov sa im zvýšia náklady rádovo o desaťtisíce eur.

slovakia

left justify in out

Pri štarte biznisu im však štát sľuboval iné podmienky. Podľa zástupcu riaditeľky Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu Pavla Šimona, preto už podali podnet na Generálnu prokuratúru a chcú ísť aj na Ústavný súd. ÚRSO, ktorý novinku zaviedol sa však bráni. "Rozhodne to nepovažujeme za retroaktívny zásah do podnikania", povedal jeho hovorca Miroslav Lupták. Na svoj postoj môže štát doplatiť. Podľa právnika advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliama Karasa, ak by sa firmy obrátili na medzinárodný súd, majú šancu uspieť. Pochybuje o tom, že uspejú na slovenských súdoch.

O novom poplatku sa dozvedeli aj v Európskej komisii. Brusel žiada náš úrad o vysvetlenie. Denník dodáva, že únia umožňuje štátom vyberať od výrobcov elektriny poplatok, ktorý sa nazýva G-komponent. Ten však nesmie presiahnuť 50 centov za každú vyrobenú megawatthodinu. Informácie uverejnil denník v článku s názvom "Slnko dostáva ďalší úder".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies