Štát chce nový register s presnými adresami

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 17:50 • 2 min
Štát chce nový register s presnými adresami

BRATISLAVA - Štát chce vytvoriť nový register, v ktorom majú byť informácie o všetkých adresách aj s presným vyznačením vchodov do budov.

slovakia

left justify in out

Počíta s tým návrh zákona o registri adries, ktorý dnes parlament posunul do druhého čítania. Štátna evidencia má popisovať umiestnenie vchodov bytových a nebytových budov, a to aj na mape Slovenska. "Úprava má aj významný vplyv na zložky záchranného systému pri záchrane životov, pri ochrane majetku, napríklad v súvislosti s požiarmi či inými udalosťami," uvádza rezort vnútra.


Vytvorenie registra adries súvisí s národným projektom informatizácie verejnej správy. Jedným z hlavných cieľov tejto reformy je aj vytvorenie základných registrov pre údaje, s ktorými pracujú orgány verejnej moci. Tieto registre majú údaje sprístupňovať pre spomínané orgány a za určitých podmienok aj pre fyzické a právnické osoby. Register adries je jedným zo základných registrov. Nebudú sa v ňom spomínať osoby, ktoré na adresách bývajú alebo majú k budovám práva. 


Legislatíva zavádza do právneho poriadku dva nové inštitúty. Prvým je "adresný bod", teda geopriestorový údaj, ktorý označuje polohu vchodu do bytovej a nebytovej budovy v priestore. Druhou novinkou má byť "geografická os ulice", tiež priestorový údaj. Register adries by mal podľa návrhu zákona obsahovať aj ďalšie doplnkové údaje, ktoré nie sú súčasťou adresy. "Tieto údaje slúžia najmä na rozlišovanie medzi bytovými a nebytovými budovami," píše sa v dôvodovej správe. Podľa tvorcov zákona sú osobitnou kategóriou údaje o bytoch a číslach podlaží v prípade bytových budov, ktoré môžu pomôcť záchranným zložkám lepšie sa orientovať v budove. Zákon by po definitívnom schválení mal nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2015. Na naplnenie registra dáva návrh zákona jeden rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies