Štát by mal byť pri udeľovaní pokút v rámci ezdravia benevolentnejší

NETKY.SK • 30 Január 2018, 12:13 • 2 min
Štát by mal byť pri udeľovaní pokút v rámci ezdravia benevolentnejší

BRATISLAVA - Štát by mal byť pri udeľovaní pokút za nepripojenie sa do elektronického zdravotníctva benevolentnejší. Parlamentný zdravotnícky výbor v utorok odobril, aby uloženie sankcie zdravotníkovi nebolo povinnosťou, ale možnosťou.

slovakia

left justify in out

Urobilo sa to prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k zákonu o radiačnej ochrane. Schváliť to ešte budú musieť poslanci v pléne. Návrh z koaličnej dielne reaguje na súčasnú situáciu okolo ezdravia. Mnohí zdravotníci sa totiž sťažovali, že do systému sa nevedia pripojiť, pričom tvrdili, že to nie je ich vina. Žiadali preto formulku okolo sankcií zmeniť v zákone, a to i napriek tomu, že štát im dal prísľub, že pri udeľovaní pokút nebude prísny a bude brať do úvahy objektívne príčiny. Pozmeňujúci návrh hovorí o pokute do výšky 200 eur.

 

Nové pravidlá prichádzajú prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu aj pre zdravotné poisťovne. Tie po novom nebudú môcť podmieňovať prepojenie ambulancií či nemocníc do ezdravia uzatvorením akejkoľvek inej zmluvy alebo dodatku k zmluve o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. "Spomínanými zmenami reagujeme na súčasnú situáciu, ktorá si to vyžaduje," vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Opozícia mu totiž vytkla, že rezort si "ide opravovať zákony cez právnu normu, ktorá s tým vecne nesúvisí". Tá s Druckerovými zmenami aj tak nesúhlasí.

 

"Pokuta by sa mala rovno zrušiť, keďže ezdravie zlyháva, a to vinou štátu. Čo sa týka nových podmienok okolo zdravotných poisťovní, nepovažujem za správne diktovať im, aké si majú dávať podmienky pri poskytovaní zmlúv," uviedla Jana Cigániková zo SaS. Drucker však stále trvá na tom, že je "lepšie robiť drobné úpravy, ako keby sa mal termín ostrej prevádzky elektronického zdravotníctva posunúť". V prípade zmien okolo zdravotných poisťovní dodal, že zaregistroval pokusy jednej zo zdravotných poisťovní podmieňovať pripojenie do ezdravia splnením podmienok, "ktoré s ním nemali absolútne nič spoločné".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies