Nachádzate sa v nepokojoch, ktoré nemajú konca? Boh je ten, kto dokáže utíšiť každú búrku

NETKY.SK • 13 September 2022, 11:00 • 2 min
Nachádzate sa v nepokojoch, ktoré nemajú konca? Boh je ten, kto dokáže utíšiť každú búrku

Dni akoby boli niekde zaseknuté, medzi realitou a neuveriteľnou nočnou morou. Rany akoby nikdy nemali oddych, lebo raz sa jedna vyrúti z tej strany, druhá potom uteká a postará sa o poriadny úder odniekiaľ inam. Občas aj radosť zavíta, to áno, ale väčšinou nemá dlhé trvanie, lebo obdobie sa skôr podobá na nekončiacu búrku.

slovakia

left justify in out

Nevyberieme si, aj najpokojnejšie žitie sa občas pokropí dažďom, aj do najmenej dramatických osudov sa občas priženú hromy a blesky, aj najširšiemu úsmevu bude občas chýbať úprimnosť. Niekomu sa to deje pravidelne, niekomu zasa zriedka, ale vždy presne vieme pomenovať, vieme opísať, vieme označiť časový úsek, keď sa to začalo. Keď sa spustil vietor a obloha nebola jasná.

 

Na lodi

 

Učeníci, ktorí nasledovali Ježiša, sa od blaženosti rozplývali. Videli ho konať rozličné zázraky, nechal ich, aby nahliadli do jeho povahy a vypočuli si podobenstvá, ktoré nebolo dané počuť nikomu inému. Mali sa z čoho tešiť, navyše sa zdalo, že v najbližších okamihoch nálady neohrozí nič prekvapivé. Práve boli na lodi, a Ježiš sa od nich vzdialil, aby si odpočinul. Z toho usúdili, že je všetko v najlepšom poriadku, lebo ak by nebolo, ak by sa veci mali zmeniť z čiernych na červené, potom by iste záchranca nnezaľahol a nespal.

 

Búrka

 

Ako veľmi sa však v prognózach mýlili, čoskoro sa ukázalo, že deň nebude chutiť tak lahodne, že viera sa preskúša. Z neba totiž spadla búrka, udierala na loď, more bolo nepokojné, zdvihli sa mocné vetry a všade, kamkoľvek oko dovidelo, nachádzala sa len spúšť. Učeníci urobili to, čo vedeli, spanikárili a oblapil ich obrovský strach, že zomrú. Že je koniec. Že bola zbytočná nádej, zbytočne hľadeli na divy, keď teraz takto potupne zahynú.

 

img

 

Utíšenie

 

Ktosi zavelil, alebo možno aj viacerí, už sa to nedalo rozoznať, aby šli a skúsili Ježiša zobudiť. Ponáhľali sa, dychčali a tváre im horeli. Boli pripravení prosíkať, žobroniť, ale aj vyčítať. Veď vari je mu jedno, v akom nebezpečenstve sa ocitli a nezáleží mu na biednych životoch niekoľkých mužov?

„Zobuď sa, zle je!“ kričali jeden cez druhého ako zmyslov zbavený. Tu sa Ježiš prebral, pretrel si oči, a keď zhodnotil situáciu, nijako nenaznačil, že by súhlasil s ich počínaním. Naopak, dôrazne napomenul ich neveru, pripomenul im, že dôverovať znamená vytrvať aj v búrkach, aj počas teplých minút, aj vtedy, keď sa duša roztriešti na kúsky. Napokon vstal, pohrozil vetru, dal príkaz aj moru, hovoril s nebeskými úkazmi a netrvalo dlho, možno menej než sekundu, než ho všetko živé aj neživé poslúchlo.

 

V búrke

 

V búrkach bývame vysilení, ale Boh dáva silu, bývame nahnevaní, ale Boh dáva pokoj, bývame zranení, ale Boh uzdraví, bývame beznádejní, ale Boh rozdáva nádej. V búrkach si myslíme, že krajšieho sa nedožijeme, ale Boh nás zásobuje dobrými a sladkými záležitosťami. V búrkach sa chceme vzdať, ale Boh dáva múdrosť, aby sme počkali, aby sme vydržali, aby sme sa zohriali lúčmi slnka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies