V Spojených štátoch zlikvidovali pľúcne ventilátory dodané z Ruska

NETKY.SK • 20 Október 2020, 16:43 • 2 min
V Spojených štátoch zlikvidovali pľúcne ventilátory dodané z Ruska

WASHINGTON - Americká agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA) zlikvidovala 45 pľúcnych ventilátorov, ktoré boli na jar dodané z Ruska.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia Agentúry pre núdzové riadenie Spojených štátov (FEMA) pre BuzzFeed uviedli, že 45 pľúcnych ventilátorov, ktoré boli na jar dodané z Ruska, bolo zlikvidovaných a "v podstate vyhodených do koša".

 

Podľa zástupca kancelárie sa tak stalo "v súlade s prísnymi regulačnými požiadavkami na zneškodňovanie nebezpečného odpadu ustanovenými americkým Úradom pre všeobecné služby (GSA) a Agentúrou na ochranu životného prostredia (EPA)". Nepovedal presne, kedy došlo k likvidácii zdravotníckeho zariadenia.

 

img

 

Rusko v apríli dodalo do Spojených štátov dávku pľúcnych ventilátorov Aventa-M a iného zdravotníckeho vybavenia v rámci humanitárnej pomoci. Ako informovalo americké ministerstvo zahraničia, k takejto dohode došlo počas telefonického rozhovoru ruského lídra Vladimira Putina s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

 

Washington kúpil od Moskvy zdravotnícke a ochranné prostriedky. Ruské ministerstvo zahraničia neskôr objasnilo, že polovicu nákupu zaplatil Ruský fond priamych investícií a druhú polovicu americká strana.

 

V máji FEMA oznámila, že ruské zariadenia sa nepoužívali, pretože potrebovali inú úroveň napätia v elektrických sieťach, ktorá sa v USA nepoužíva. Americké nemocnice proste nemali špeciálne adaptéry na bezpečné pripojenie prístrojov. Pľúcne ventilátory preto boli dodané do skladov v New Yorku a New Jersey pre prípad, že by sa situácia s COVID-19 v týchto štátoch zhoršila.

 

Požiare v nemocniciach

V polovici mája sa americké štáty, kde boli ruské pľúcne ventilátory dodané, rozhodli vrátiť ich FEMA, ktorá tieto zariadenia distribuovala. Stalo sa tak po požiaroch nemocníc v Moskve a Petrohrade, kde sa používali prístroje Aventa-M, a v dôsledku ktorých zomrelo niekoľko ľudí.

 

img

 

Ruská agentúra pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pozastavila používanie zariadení Aventa-M a z dôvodu ďalších kontrol funkčnosti a bezpečnosti stiahla zariadenia vyrobené po 1. apríli 2020. Rezort však nezistil priame spojenie medzi prístrojmi a požiarmi a opäť povolilo použitie týchto pľúcnych ventilátorov.

 

BuzzFeed poznamenáva, že nákup ruských ventilátorov tiež spôsobil nespokojnosť medzi demokratmi v Kongrese USA. Naznačili, že zariadenia vyrobila spoločnosť, ktorá je na sankčnom zozname USA. Z reštriktívnych opatrení vyplýva, že americkí občania a organizácie nemôžu vykonávať žiadne transakcie, pokiaľ ministerstvo financií USA nevydá špeciálne povolenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona