Sardínia – kde v Taliansku zažiť skutočný „sladký život“

NETKY.SK • 27 Máj 2023, 13:00 • 2 min
Sardínia – kde v Taliansku zažiť skutočný „sladký život“

Život je sladký. A Taliani to vedia. Nielenže o tom nakrútili jeden slávny mega-film (a odvtedy sa synonymom la dolce vita stalo labužnícke kúpanie vo fontáne). Oni tú sladkosť života žijú! Dostala sa im do pohybov, do rozhodnutí a maličkostí každodenného života.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Život je skrátka v Taliansku sladký, aj keď nie je! Aj keď nám padá strecha (poprípade celý život) na hlavu a okolo zúri zemetrasenie, aj keď nás vyhodili z práce, alebo sme dostali inú jóbovku... čo teraz urobíme? No tak si sadneme, spôsobne uchopíme šálku a vypijeme si to svoje espresso! Nech sa deje čokoľvek... ...Toto ma v Taliansku ohúrilo najviac. Nedajú si vziať svoje sladké detaily. Nie preto, že by aj oni na svojej ceste životom občas  nefrčali po serpentínach, nie preto, že by sa im vždy všetko darilo, že by bol život vždy „peříčko...“ Aj taliansky život je niekedy ťažký ako olovená guľa na nohe. Zázračná je však ich odpoveď na tú guľu: No tak si to osladíme! 

 

Či je ich život biely, alebo čierny, stále nestráca glanc. Stále si tu potrpia na tých najdrobnejších detailoch, dodržiavajú určité, pre nás možno niekedy nezmyselné, no pre nich nepísané a sväté pravidlá, ktoré robia život takým krásnym. Káva musí byť vždy perfektná! A košeľa na večernej prechádzke dokonale snehobiela. Cestovina musí byť vždy presne al dente – ani tvrdkavá, ani príliš mazľavá, ale na zúbok – to je dolce vita! A čerstvo rozkrojený syr musí rozvoniavať tamojšou zemou a mozoľmi nonnov, našich dedkov – aj to je dolce vita.

img

La Maddalena

 

Dolce vita je to, ako si večer celá rodina a susedia vyhodia stoličky na priedomok a rapocú do tmy o konci sveta aj najväčších zbytočnostiach. A vy to počúvate ako božský spev, aj keď im spočiatku možno nerozumiete... Dolce vita je aj - nedať si zabaliť nedojedené v reštaurácii. Nenechávať lyžičku v káve. A žiadny kečup, prosím vás! Na pizzu, ani nikde! Majme štýl ako Taliani! A napokon, dolce vita je sledovať s nimi futbalový zápas, nechať sa strhnúť vzájomnými hádkami, vyhrážkami rozhodcovi a postupne všetkým hráčom a napokon spoločnej radosti. Nech už vyhrá ktokoľvek. To je la dolce vita. Či už vyhrávame, alebo prehrávame, oslaďme si to...

 

img

Porto Cervo

 

Sardínia– raj s nádychom luxusu

 

Jedným z najkrajších talianskych regiónov, kde môžete zažiť „la dolce vita“ na vlastnej koži je Sardínia. Keď som si robila prieskum medzi samotnými Talianmi v otázke najkrajších pláží krajiny, najčastejšou odpoveďou bol jednoznačne práve tento ostrov. Druhý najväčší ostrov Stredozemného mora s 1,6 miliónom obyvateľov. Zelený kus raja na zemi, plný chutných zrelých syrov, olív, tajomnej histórie, ale aj dych vyrážajúcich pláží, luxusných hotelov a nočných klubov s celebritami. Jednoznačným pokladom uprostred sardínskych radovánok je určite preslávená Costa Smeralda – Smaragdové pobrežie s nádherným tyrkysovým morom, bielym pieskom, tajomnými zátokami a nedotknutými prírodnými zákutiami, ale aj jachtami najväčších talianskych boháčov.

Klenotom hrdo zasadeným tejto rozprávky je malebné letovisko Porto Cervo – Jelení prístav s doslova pár stovkami miestnych obyvateľov, kde v letnej sezóne pokojne môžete natrafiť na tvár známeho herca či futbalistu. Romantické zákutia, námestíčka, uličky, ale aj večerné jet-set parties, najdrahšie reštaurácie a obchody. Rozkošný starý prístav, kde môžete pozorovať zátišie superluxusných jácht – to je sardínska la dolce vita. Ale aj vychutnávanie si neskutočnej atmosféry na námestí Piazzetta delle Chiacchiere – doslova námestíčko klebiet, kde sa vám vrava taliančiny mieša so šumom mora a chuťou bieleho vína na jazyku. Čo viac od života chcieť??!...

 

img

Cala Goloritzé

 

Neďaleko Costa Smeralda nájdete fascinujúcu pláž Cala Goloritzé, ktorá je vďaka ťažšej dostupnosti šikovne ukrytá, nikdy nie preplnená, a tak si tu vychutnáte skutočnú prímorskú romantiku. Vďaka svojej kráse je zapísaná na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Očarí vás tajomné súostrovie La Maddalena na severozápade ostrova, kde zažijete neuveriteľný pokoj, ticho a budete sa tu cítiť ako v inom svete. La Maddalena je vyhlásená za národný park. Súostrovie tvorí sedem hlavných a 55 malých ostrovčekov, raritkou je ostrov Budelli s ružovým koralovým pieskom a jediným obyvateľom – starčekom Maurom, ktorý tento klenot Stredomoria chráni. Iná romantika, nie?

Nezabudnite navštíviť aj noblesnú metropolu Cagliari na juhu ostrova s palmovými alejami, veľkolepú jaskyňu Grotta di Nettuno, považovanú za jednu z najkrajších v Taliansku (severozápad ostrova pri čarovnom meste Alghero), ochutnať z vychýrených sardínskych syrov, či chlebov podľa tradičných receptov a spolu s tamojším vínkom Cannonau ochutnávať všetkým zmyslami, čo to je dolce vita...

img

Alghero



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona