Štartuje kampaň 9 mesiacov 0 promile, má upovedomiť o dôsledkoch alkoholu na plod

NETKY.SK • 8 September 2015, 13:36 • 2 min
Štartuje kampaň 9 mesiacov 0 promile, má upovedomiť o dôsledkoch alkoholu na plod

BRATISLAVA - Pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme, ktorý pripadá na 9. septembra, spúšťajú na Slovensku kampaň s názvom 9 mesiacov 0 promile. Jej cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o tom, že alkohol je nevhodný pre tehotné ženy.

slovakia

left justify in out

Z prieskumu, ktorý uskutočnili Pivovary Topvar na vzorke 800 respondentov vo veku od 18 až 50 rokov vyplynulo, že až tri štvrtiny Slovákov a Sloveniek o diagnóze fetálny alkoholový syndróm nikdy nepočuli, alebo nevedia identifikovať, čoho by sa táto diagnóza mohla týkať. Takmer 80 percent opýtaných tehotných žien priznalo, že im ponúkli alkohol aspoň vo forme prípitku. Ich reakcia bola vo väčšine prípadov odmietavá alebo si pripili iba symbolicky, no sedem percent alkohol vypilo.

 

Reakcia partnerov v takejto situácii bola podobná, dve pätiny mužov uviedli, že ich partnerky odmietli ponúknutý alkohol samé. Iba jeden z desiatich mužov vyjadril názor za svoju partnerku, alebo odmietol ponúkaný alkohol v jej mene. Až 43 percent slovenských mužov sa počas partnerkinho tehotenstva zaujíma o jej životosprávu a dokonca dohliada, aby dodržiavala všetky pokyny odborníkov.


Slováci si tiež uvedomujú, že téma obmedzenia pitia alkoholu počas tehotenstva sa vzťahuje na všetky ženy, nielen na tie, ktoré majú problémy s alkoholom alebo sú pravidelnými konzumentkami alkoholu. Myslí si to 80 percent ľudí. Päťdesiatosem percent opýtaných sa vyjadrilo, že najväčšie nebezpečenstvo hrozí počas celého tehotenstva, takmer tretina uviedla, že najväčšie riziká poškodenia plodu alkoholom hrozia v prvom trimestri. Až 65 percent žien povedalo, že nehovorilo so svojím lekárom o účinkoch alkoholu počas tehotenstva.

 

V domácom prostredí sa tejto téme aspoň párkrát so svojím partnerom venovalo 60 percent žien. „Hlavné príznaky fetálneho alkoholového syndrómu sú spomalený vývoj plodu, podvýživa, nevyvinutá hlava a mozog, poškodený zrak a sluch, a rôzne telesné odchýlky. Už po narodení sa u týchto detí prejavuje slabý sací reflex, alkoholové abstinenčné príznaky, dráždivosť a poruchy spánku,“ vysvetlil gynekológ Jaroslav Hinšt.

 

„Duševné a fyzické vývojové poruchy sú u detí s týmto syndrómom veľmi časté. Následne majú tieto deti problém so sústredením, učením, môžu sa u nich objaviť i poruchy správania. Na zníženie negatív vývoja je u nich dôležitá odborná starostlivosť,“ doplnila Barbora Kuchárová, klinická psychologička a riaditeľka občianskeho združenia Prima, ktoré sa špecializuje na problematiku závislostí.


Diagnóze fetálny alkoholový syndróm sa dá podľa odborníkov predísť tak, že tehotná žena, alebo žena, ktorá plánuje otehotnieť, úplne prestane piť alkohol. Informácie o rizikách konzumácie alkoholu počas tehotenstva sú dostupné aj na webovej stránke www.promileinfo.sk. Na zvyšovanie informovanosti slúži aj aplikácia pre smartfóny s názvom ProMile Lady, ktorá sa dá bezplatne stiahnuť.

 

Viac o tom, čo všetko so sebou tehotenstvo prináša a o rizikách, ktoré sú spojené s požívaním alkoholu počas neho, sa bude môcť verejnosť dozvedieť 27. septembra v nákupnom centre Bory Mall. O 14:00 sa tu začne podujatie, na ktorom si budú môcť nechať urobiť bezplatné vyšetrenia či profesionálne fotografie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies