Starosta Hucína za úplatok dostal podmienečný trest

NETKY.SK • 7 November 2013, 14:41 • 2 min
Starosta Hucína za úplatok dostal podmienečný trest

BANSKÁ BYSTRICA - Na tri roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest tisíc eur za korupciu odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 41-ročného starostu Hucína v okrese Revúca Ľubomíra Samka.

slovakia

left justify in out

Starosta priznal, že v júni tohto roku zobral od podnikateľa úplatok desaťtisíc eur. Spáchal tak zločin prijímania úplatku ako verejný činiteľ. Samko uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry dohodu o vine a treste a senát ŠTS ju schválil, čím sa rozsudok stal právoplatným. Samko ako odsúdený tým prišiel o funkciu starostu.

Úplatok zobral starosta od podnikateľa z Revúcej, ktorý chcel v katastri obce kúpiť pozemky pre svoju firmu. Pozemky patrili Slovenskému pozemkovému fondu a na ich odkúpenie potreboval podnikateľ súhlasné stanovisko obce. Starosta si za kladné vybavenie od podnikateľa 19. júna vyžiadal desaťtisíc eur a o týždeň na to úplatok v priestoroch Obecného úradu pri osobnom stretnutí aj prevzal. Hneď na to starostu i s úplatkom zadržala polícia. 

Na súde Samko vyhlásil, že chce uzavrieť dohodu o vine a treste a senát mu dal priestor. Dohoda obsahuje okrem trojročného podmienečného trestu a pokuty tisíc eur aj zákaz desať rokov vykonávať povolanie, zamestnanie alebo funkciu v orgánoch verejnej správy. Počas skúšobnej štvorročnej doby podmienečného odsúdenia Samko sa musí podrobiť mediačnému a probačnému dohľadu súdu a programu sociálneho výcviku. Sudca Samkovi nepovolil na zaplatenie pokuty splátkový kalendár. Ak by starosta peňažný trest úmyselne neuhradil, šiel by do väzenia na jeden rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies