Stanovisko IPI Slovensko: Obvinenie Karolyiho je absurdným rozhodnutím justície

NETKY.SK • 4 September 2014, 12:01 • 2 min
Stanovisko IPI Slovensko: Obvinenie Karolyiho je absurdným rozhodnutím justície

BRATISLAVA - Za ďalšie absurdné rozhodnutie slovenskej justície a orgánov činných v trestnom konaní označuje slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu (International Press Institute, IPI) obvinenie novinára Dušana Karolyiho.

slovakia

left justify in out

Prípadom je IPI Slovensko hlboko znepokojená. "Opätovne, podobne ako v kauze Bonnano, naša polícia so súhlasom prokuratúry stíha novinára, ktorý upozornil na prešľapy - tentoraz 10-ročnú nečinnosť súdov - a nerieši podstatu veci: zlyhanie predmetného súdu v Prešove," uviedol v reakcii pre agentúru SITA Za Správnu radu IPI Slovensko jej predseda Pavol Múdry. O kauzu sa už zaujímajú aj zahraniční partneri IPI Slovensko. "Na zastieranie vlastných pochybení zas budú ťahať po vyšetrovaniach a súdoch novinára, s cieľom zastrašiť alebo znechutiť ho, a po desiatich rokoch príde z Štrasburgu oslobodzujúci rozsudok," vyjadril svoj osobný názor pre SITA Pavol Múdry.

 

IPI Slovensko dlhodobo upozorňuje na "opakujúce sa konanie slovenskej justície a orgánov činných v trestnom konaní voči médiám a novinárom v zmysle: ak niekto upozorní na pochybenia policajných či justičných orgánov, či osôb z radov polície, súdov a prokuratúry, obvinia médiá a novinárov, ktorí vyniesli tieto pochybenia na verejnosť". Podľa IPI Slovensko ide "o snahu o zastrašovanie novinárov a médií aby sa takýmto prípadom pochybení radšej nevenovali," uviedol ďalej Pavol Múdry a dodal, že IPI Slovensko vyjadruje Dušanovi Karolyimu plnú podporu. "O kauzu sa už zaujímajú aj zahraniční partneri IPI Slovensko a preto budeme jej ďalší vývoj podrobne sledovať," zdôraznil na záver šéf správnej rady slovenskej pobočky Medzinárodného tlačového inštitútu. 

 

Bývalému redaktorovi Trendu Dušanovi Karolyimu hrozí päť rokov za mrežami, informuje o tom web Mediálne.sk, ktorý patrí pod vydavateľstvo TREND Holding. Ako sa píše v článku: "Bývalému redaktorovi Trendu hrozí päť rokov za mrežami", zverejnenom na https://medialne.etrend.sk v stredu 3. septembra, polícia obvinila novinára Dušana Karolyiho za článok Prešovská Hlava XXII, publikovaný v týždenníku Trend, z ohovárania. Za tento prečin hrozí jeden až päť rokov väzenia. Reportér vlani v auguste písal o kauze bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), ktorý bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Prokuratúra ho pred takmer desiatimi rokmi obžalovala. Novinár upozornil, že prešovský súd tak dlho nekonal, že skutok expríslušníka ÚBOK a troch policajtov sa stal premlčaný. Autorka článku Zuzana Petková ďalej píše, že trestné oznámenie podal v súvislosti s textom bývalý príslušník ÚBOK. Napriek tomu, že novinár neuvádzal jeho plné meno, mal mu podľa vyšetrovateľa prešovskej polície spôsobiť spoločenskú aj pracovnú ujmu. Karolyi podal voči uzneseniu o trestnom stíhaní sťažnosť na prokuratúru. Okresný prokurátor ju zamietol. V odôvodnení uviedol aj fakt, že bývalý príslušník ÚBOK nedostal dostatočný priestor na vyjadrenie. V rámci trestného konania žiada expríslušník ÚBOK aj náhradu škody vyše 33-tisíc eur. Ak by bol novinár uznaný vinným, súd by rozhodoval aj o tom, či má zaplatiť túto sumu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies