Rezort školstva predstavil veľké zmeny. Dotknú sa všetkých úrovní školstva

NETKY.SK • 26 Január 2021, 11:21 • 2 min
Rezort školstva predstavil veľké zmeny. Dotknú sa všetkých úrovní školstva

BRATISLAVA – Rezort školstva presadzuje zmenu zmenu funkčného obdobia riaditeľov škôl.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) navrhlo, aby sa riaditelia škôl mohli o tento post uchádzať najviac tri po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

 

Novela zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) predložil rezort do medzirezortného pripomienkového konania

 

V prípade, že nová legislatíva prejde aj parlamentom a následne ho podpíše aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, riaditeľ školy bude môcť pôsobiť vo funkcii maximálne 15 rokov.

 

Šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) povedal, že bude jedine na zriaďovateľoch škôl umožniť riaditeľom uchádzať sa o funkciu aj na ďalšie obdobie. 

 

img

 

Inkluzívne vzdelávanie

Novela školského zákona bude prvýkrát definovať aj pojem inkluzívne vzdelávanie. „Inkluzívne vzdelávanie sa pozerá na každého žiaka,“ povedala riaditeľka odboru inkluzívneho vzdelávania na rezorte školstva Svetlana Sithová.

 

Dodala, že je nevyhnutné rešpektovať individuality všetkých žiakovSithová zdôraznila, že inklúzia nie je len pojem, postupne sa na neho bude nabaľovať viacero opatrení, ktoré v školstve začnú postupne platiť.

 

Zmena sa dotkne aj maturantov

Rezort školstva v novele zákona predstavilo aj zmenu maturitnej skúšky.  Po novom by malo byť možné maturovať aj v skorších ročníkoch, keď žiak preberie určené učivo a ukončí rámcový učebný plán.

 

img

 

Tiež by sa malo maturantom umožniť maturovať z viacerých dobrovoľných predmetov. Aktuálne sa to dá len z dvoch.

 

Zmena sa dotkne aj prijímacích konaní

Zmeniť sa má aj prijímacie konanie. Stredná škola bude zverejňovať kritériá jeden a pol roka vopred, čím si budú môcť ôsmaci lepšie premyslieť svoj výber strednej školy.

 

Žiak bude v prihláške zadávať poradie škôl a na základe tohto poradia by mal nastúpiť na prvú školu z toho poradia, na ktorú ho prijmú.

 

„Riaditeľ strednej školy zverejní zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania do troch pracovných dní odo dňa skončenia prijímacieho konania,“ uvádza sa v návrhu zákona.

 

Povinné predprimárne vzdelávanie detí

Od septembra má platiť povinné predprimárne vzdelávanie detí. Jeho absolvovanie bude podľa novely umožnené aj v nesieťových materských školách, pôjde o prechodné ustanovenie platné od 1. septembra 2021 do 31. augusta 2024.

 

Branislav Gröhling pripustil, že sa nedá rátať s tým, že by 100 percent detí dokázali umiestniť do sieťových materských škôl, aj preto sa bude môcť vykonávať povinné predprimárne vzdelávanie i v nesieťových materských školách.

 

img

 

Ďalšou zmenou je tiež využívanie zdrojov v školstve. Generálna riaditeľka legislatívno-právnej sekcie ministerstva školstva Žaneta Surmajová poznamenala, že školy budú môcť tvoriť „klastre“, v rámci ktorých môžu vyžívať personál, napríklad ekonómku, učiteľa IT či inkluzívny tím.

 

Ako tvrdí minister, „pôjde o zlúčenie subjektov pod jednu strechu“, napríklad materských a základných škôl, čiže dve menšie školy sa môžu deliť o takúto personálnu podporu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies