Stalo sa 18. decembra

NETKY.SK • 18 December 2012, 08:18 • 2 min
Stalo sa 18. decembra

Stalo sa 18. decembra - Zaujímavosti Narodenia 1856 - narodil sa britský fyzik Sir Joseph John Thomson.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1856 - narodil sa britský fyzik Sir Joseph John Thomson. Objaviteľ elektrónu, objasnil charakter iontov. Laureát Nobelovej ceny za fyziku (1906). Zomrel v roku 1940. 

1943 - narodil sa britský hudobník Keith Richards, gitarista kapely The Rolling Stones. Podľa časopisu Rolling Stone je desiatym najlepším gitaristom histórie. 

1946 - narodil sa americký filmár Steven Spielberg. Má dva Oscary za réžiu filmov Schindlerov zoznam a Zachráňte vojaka Ryana. Tretiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal ako producent Schindlerovho zoznamu v kategórii Najlepší film. Okrem toho mu Akademici v roku 1987 udelili Irving G. Thalberg Memorial Award, považovanú za najvyššie uznanie, aké môže filmový producent získať. Medzi jeho ďalšie známe snímky patria Sugarlandský expres, Čeľuste či Blízke stretnutie tretieho druhu, Dobyvatelia stratenej archy, E.T. - Mimozemšťan, Indiana Jones a Chrám skazy, Purpurová farba, Ríša slnka, Indiana Jones a posledná krížová výprava, Jurský park, Stratený svet: Jurský park, Amistad, A.I. Umelá inteligencia, Minority Report, Chyť ma, ak to dokážeš, Terminál, Vojna svetov, Mníchov, Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky, Vojnový kôň, Tintinove dobrodružstvá, Lincoln a i. 

1950 - narodila sa austrálska režisérka Gillian Armstrong. Nakrútila napríklad úspešné filmy Malé ženy, Oscar a Lucinda, Charlotte Gray. 

1954 - narodil sa americký herec Ray Liotta. Z filmov: Pole snov, Mafiáni, Článok 99, Hlasy anjelov, Kokaín, Hannibal, John Q., Identita, Vzbura v Seattli. 

1957 - narodil sa český herec, moderátor, skladateľ a textár Marek Eben. Pôsobil v pražskom divadle Studio Ypsilon, kde stvárnil desiatky úloh a písal scénickú hudbu. Hral aj vo filmoch a televíznych inscenáciách, napríklad Kamarádi, Kam doskáče ranní ptáče, O třech stříbrných hřebenech, Náhrdelník a i. Obľúbený televízny moderátor, pre Českú televíziu uvádza cyklus rozhovorov Na plovárně a ďalšie relácie. S bratmi má hudobnú skupinu Bratři Ebenové, vydali napríklad albumy: Malé písně do tmy, Tichá domácnost, Chlebíčky. Tiež zložil hudbu k niekoľkým filmom. 

1963 - narodil sa americký herec Brad Pitt. Začínal v seriáloch ako napríklad Dallas či 21 Jump Street a neskôr nakrútil úspešné filmy Thelma a Louise, A rieka tečie, Pravdivá romanca, Legenda o vášni, Interview s upírom, Sedem, Spáči, Sedem rokov v Tibete, Zoznámte sa, Joe Black, Klub bitkárov, Spy Game, Mexičan, Dannyho jedenástka, Trója, Dannyho dvanástka, Pán a pani Smithovci, Babel, Dannyho trinástka, Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom, Po prečítaní spáľte, Nehanební bastardi, Strom života a i. Na svojom konte má štyri nominácie na Oscara - z roku 1996 za vedľajšiu úlohu v sci-fi trileri Dvanásť opíc, z roku 2009 za hlavnú úlohu v dráme Podivuhodný prípad Benjamina Buttona a z roku 2012 za hlavnú úlohu vo fiilme Moneyball a za rovnaký film bol nominovaný aj v kategórii najlepší film ako producent. 

1970 - narodil sa americký rapper a herec DMX, vl. m. Earl Simmons. Albumy: It's Dark and Hell Is Hot, Flesh of My Flesh, Blood of My Blood, ...And Then There Was X , The Great Depression, Grand Champ, Year of the Dog... Again, Undisputed. Ako herec sa predstavil napríklad v snímkach Belly, Romeo musí zomrieť, Smrteľný zásah, Kolíska do hrobu alebo Neumieraj sám. Je však známy aj svojimi početnými problémami so zákonom, pre ktoré už niekoľkokrát skončil vo väzení. 

1971 - narodila sa bývalá španielska tenistka Arantxa Sánchez Vicario. Počas svojej kariéry získala štyri grandslamové tituly vo dvojhre, šesť v ženskej štvorhre a štyri v zmiešanej štvorhre. Vybojovala si aj štyri medaily z OH - striebornú a bronzovú v Barcelone 1992 a rovnako striebornú a bronzovú v Atlante 1996. 

1978 - narodila sa americká herečka Katie Holmes. Účinkovala napríklad vo filmoch Pomsta, Takmer dokonalý zločin, Skvelí chlapci, Telefónna búdka, Opustená, Ďakujeme, že fajčíte, Batman začína, Nebojte sa tmy, Jack a Jill a i. Bývalá manželka Toma Cruisea. 

1980 - narodila sa americká speváčka Christina Aguilera. Jej prvým úspechom bolo naspievanie skladby Reflection k animovanému filmu Mulan, neskôr sa preslávila hitom Genie In a Bottle. Diskografia: Christina Aguilera, Mi Reflejo, My Kind of Christmas, Stripped, Back to Basics, Bionic. Na svojom konte má štyri ceny Grammy. 

1985 - narodila sa česká supermodelka Hana Soukupová. 

Úmrtia 

1737 - zomrel taliansky husliar Antonio Stradivari. Pôsobil v Cremone, kde vytvoril približne 600 nástrojov - huslí, viol a violončiel - typických dokonalým tvarom, kvalitou laku i krásou zvuku. Narodil sa v roku 1644. 

2001 - zomrel francúzsky šansoniér a herec Gilbert Bécaud. Autor filmovej hudby i opery L'opéra d'Aran. Najznámejšie šansóny: Nathalie, L ´important c´est la rose, Et maintenant. Ako herec získal svetovú popularitu účinkovaním vo filme Krajina, odkiaľ prichádzam. Narodil sa v roku 1927. 

2008 - zomrel herec Marián Kleis. Dlhoročný člen Štátneho divadla v Košiciach. Stvárnil množstvo divadelných, rozhlasových, televíznych a filmových postáv a celý život zostal verný svojej domovskej scéne. Z filmografie: Šťastie príde v nedeľu, Skalní v ofsajde, Stratená dolina. Narodil sa v roku 1926. 

2011 - zomrel český dramatik, esejista, politik a štátnik Václav Havel. Jedna z vedúcich osobností disentu, v rokoch 1989 - 1992 prezident ČSFR, v rokoch 1993 - 2002 potom prezident Českej republiky. Bol jedným z iniciátorov a hovorcov Charty 77, v roku 1979 spoluzakladal Výbor pre obranu nespravodlivo odsúdených, dvakrát bol väznený. Po nástupe "zamatovej revolúcie" 17. novembra 1989 sa dostal do čela českého obrodného procesu, spoluzakladal Občanské fórum. Literárna tvorba: divadelné hry - Zahradní slavnost, Audience, Vernisáž, Largo desolato, Asanace, Odcházení, úvahy z väzenia - Listy Olze. V roku 2011 režíroval filmovú adaptáciu svojej divadelnej hry Odcházení. Narodil sa v roku 1936. 

Ostatné udalosti 

1892 - v ruskom Petrohrade mal premiéru balet Piotra Iľjiča Čajkovského Luskáčik. 

1983 - v Bratislave otvorili diaľnično-železničný most cez Dunaj - Most hrdinov Dukly, dnes Prístavný most.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies