Stajne F1 spojili svoje sily v projekte na výrobu respirátorov

NETKY.SK • 9 Apríl 2020, 20:46 • 2 min
Stajne F1 spojili svoje sily v projekte na výrobu respirátorov

Kráľovná motoršportu nezískala toto pomenovanie len tak náhodou. Točia sa tu najväčšie peniaze spomedzi všetkých motoristických športov sveta. Vývoj monopostov napreduje každým rokom míľovými krokmi. Čo však teraz, keď sa vôbec nepreteká?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Boj proti COVID-19

Technický vývoj vo Formule 1 nezahŕňa len výrobu komponentov do monopostov. Momentálne sa niektoré sekcie výskumu u jednotlivých stajní zamerali na to, ako ľudstvu pomôcť v boji proti koronavírusu. Mercedes patrí za posledné roky k úplnej špičke a od roku 2014 nepozná svojho premožiteľa ako v boji o pohár konštruktérov, tak aj medzi jednotlivými pilotmi. Táto stajňa zamestnáva tisícky ľudí, väčšina z nich sedí v anglickom Berkeley. Do vývoja monopostu však nateraz zapracovať netreba.

 

img

 

Tisíc za deň

Mercedes sa tak namiesto toho pustil do vývoja respirátora, ktorý pomáha pacientom pozitívnym na koronavírus. Do výroby prispel aj vedecký tím z University College London (UCL) spoločne s lekármi univerzity. Stajňa premenila svoje vývojové centrum na továreň, v ktorej dokáže vyrobiť tisíc respirátorov CPAP za deň. Ide o zariadenie, ktoré pomáha udržiavať otvorené dýchacie cesty, keď je pacient schopný spontánneho dýchania.

 

img

 

Vláda dala zelenú 

V súčasnosti sa na výrobu zariadení CPAP používa 40 strojov, ktoré by za normálnych okolností vyrábali piesty turbodúchadlá do monopostov F1. Zariadenie sa už používa v talianskych a čínskych nemocniciach. Jediné, čo teda stálo v ceste bolo prípadné zamietnutie výroby zo strany britskej vlády. Tá však dala celému projektu zelenú.

 

Riaditeľ Mercedes HPP

Andy Cowell, generálny riaditeľ spoločnosti Mercedes HPP sa vyjadril nasledovne: "Komunita Formuly 1 preukázala v týchto ťažkých časoch svoju súdržnosť. Výzvu na podporu výroby prijala spoločne pod jedným projektom."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alvin Kassim (@alvink_f1_lh44),

 

Spoločný projekt

Kombinované úsilie siedmich tímov, ktoré sa nazýva "Project Pitlane", je súčasťou celého odvetvia Spojeného kráľovstva, ktoré sa snaží o výrobu a dodávku dýchacích prístrojov na podporu v boji proti COVID-19.

 

Zapojené stajne

Do výrobného procesu sa zapojili všetky tímy F1, ktorých sídlo sa nachádza na území Veľkej Británie. Sú nimi Aston Martin Red Bull Racing, BWT Racing Point F1, Haas F1, McLaren F1 Racing, Mercedes-AMG Petronas, Renault DP World F1 a ROKiT Williams Racing.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies