AKTUALIZOVANÉ Súd uznal Mariána Kotlebu za vinného, za šeky s nacistickou symbolikou dostal štyri roky za mrežami

NETKY.SK • 12 Október 2020, 14:58 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Súd uznal Mariána Kotlebu za vinného, za šeky s nacistickou symbolikou dostal štyri roky za mrežami

PEZINOK - Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová v pondelok v kauze šekov s extrémistickou symbolikou uznala predsedu politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a poslanca parlamentu Mariana Kotlebu za vinného. Ten považuje súdny proces pre šeky s údajnou extrémistickou tematikou za vykonštruovaný.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 12. októbra 20:57

Podľa verdiktu sa Marián Kotleba dopustil trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová mu uložila trest väzenia v dĺžke štyri roky a štyri mesiace.

 

Trest by si mal politik odpykať v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. Pôvodnú obžalobu pritom prokurátor podával pre trestný čin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, za ktorý sa ukladá nižšia trestná sadzba. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Kotleba tak momentálne nepríde o mandát poslanca Národnej rady SR.

 

Sporné šeky s nacistickou tematikou
Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

 

Podľa orgánov činných v trestnom konaní číslo 14 v sume 1 488 predstavuje vetu: „We must secure the existence of our people and a future for white children“ ("Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí"), ktorej autorom je americký rasista David Lane.

 

Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

 

Myšlienky popierajúce princíp ľudskej rovnosti
Sudkyňa pri vynesení rozsudku uviedla, že predseda strany ĽSNS sa pri odovzdávaní šekov prihlásil k myšlienkam nacizmu a neonacizmu, ktoré popierajú princíp ľudskej rovnosti. Ten je však podľa nej chránený zákonom.

 

Navyše na organizáciu predmetného podujatia zneužil svoju vtedajšiu funkciu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. "Súd nemal pochybnosti, že k skutku došlo," povedala sudkyňa s tým, že súd vzal do úvahy výpoveď znalca, ktorý potvrdil domnienku obžaloby o extrémistickom pozadí číselnej symboliky.

 

Proces je podľa Kotlebu vykonštruovaný

Marián Kotleba označil proces vo svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku za vykonštruovaný. Zároveň povedal, že v rámci vyšetrovania celej veci boli orgánmi činnými v trestnom konaní „umelo zháňané dôkazy a splietané rôzne pavučiny“.

 

img


Šeky v hodnote 1 488 eur
Predseda ĽSNS tiež zdôraznil, že doteraz nerozumie, akým konaním naplnil skutkovú podstatu trestného činu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

 

Trvá na tom, že zámerom podujatia, na ktorom v roku 2017 odovzdával šeky na sumu 1 488 eur, „bolo pomôcť tým, ktorým nepomáha štát“. Takýto skutok pritom podľa Kotlebu žiadny zákon nepostihuje.

 

Predseda strany dostal od súdu pokutu 
Obžalovaný tiež skonštatoval, že prokuratúra účelovo rozdelila sumu 1 488, ktorá bola na šekoch na 14 a 88. Z tohto dôvodu nemal podľa neho súd podanú obžalobu vôbec prijať.

 

„Ja odmietam, aby zo strany prokurátora mi bolo prikazované, že takúto sumu môžeme odovzdať a takúto už nie,“ vyhlásil Kotleba.

 

img

V rámci záverečných rečí odsúdený Kotleba takisto napríklad čítal rôzne zmluvy, ktoré štátne orgány uzavreli na sumu 1 488 eur. Tiež mal v úmysle oboznámiť súd so všetkými poslaneckými návrhmi, ktoré jeho strana predložila vo volebnom období 2016 až 2020.

 

Sudkyňa Ružena Sabová tento postup označila za zdržiavanie, poslanec však trval na svojom a postup súdu označil za obmedzovanie svojho práva na obhajobu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Aktualizované Kotleba si dnes svoj verdikt nevypočuje, pripravil si totiž trojhodinovú záverečnú reč

 

img

 

Z dôvodu opakovaného vybočovania z rámca prejednávanej veci nakoniec sudkyňa uložila Marianovi Kotlebovi poriadkovú pokutu vo výške 500 eur.

 

Prečítajte si viac: Kotleba podal v kauze šeky námietku za údajnú zaujatosť súdu

 

Na Slovensku rastie extrémizmus

Občianske združenie Post Bellum, Centrum komunitného organizovania a občianska iniciatíva Nie v našom meste vítajú rozhodnutie samosudkyne ŠTS, ktorá uznala predsedu ĽSNS za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

 

"Sme radi, že na Slovensku začína byť extrémizmus konečne postihovaný a venuje sa tomu potrebný dôraz," uviedli v spoločnom stanovisku.

 

Dôkazom, že extrémizmus na Slovensku sa rieši, je podľa ich názoru aj súdny proces s Marianom Kotlebom alebo Milanom Mazurekom.

 

"Žiadna demokracia nie je imúnna voči hrozbe extrémizmu. Žiadna spoločnosť alebo vláda nezmierni túto hrozbu pre demokraciu bez jasných štandardov a opatrení na boj proti extrémizmu, ktorý je neodmysliteľne a ústavne nezlučiteľný s demokratickými princípmi," komentovali organizácie s tým, že roky poukazujú na rastúci extrémizmus a radikalizáciu na Slovensku.

 

Dodali, že demokracia na Slovensku má svoje slabé miesta, "Je však neprípustné, aby tieto slabé miesta, napríklad v oblasti sociálnych kompetencií štátu naoko zastupovali radikálne skupiny, či jedna radikálne pravicová politická strana, ktoré pod prikrývkou pomoci podprahovo šíria svoju náklonnosť k nacizmu rozdávaním finančnej pomoci vo výške 1488 eur či realizovaním detských táborov pre sociálne slabšie rodiny na šírenie svojho politického presvedčenia, prostredníctvom absolútne amorálneho zneužívania detí," uviedli na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies