Koniec Theresy Mayovej? Britská premiérka chce v lete odstúpiť

NETKY.SK • 12 Február 2019, 09:49 • 2 min
Koniec Theresy Mayovej? Britská premiérka chce v lete odstúpiť

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová chce v lete odstúpiť z úradu, keď už Spojené kráľovstvo odíde z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Mayová totiž chce, aby mohla ovplyvniť, kto ju nahradí, a zároveň zabrániť, aby funkciu získal jej dlhoročný nepriateľ Boris Johnson. V utorok to napísal britský denník The Sun a odvolal sa pritom na jej ministrov, ktorí sú o jej budúcich krokoch presvedčení. Mayová sa už podľa denníka na odstúpenie pripravuje.

 

img

 

Na základe tohto údajného plánu Mayová oznámi svoj koniec v úrade premiérky krátko po tom, ako uskutoční tzv. brexit, teda vystúpenie Británie z EÚ. Potom Mayová určí časový plán pre voľbu nového lídra svojej Konzervatívnej strany - voľba sa má uzavrieť na výročnom zjazde strany v októbri. K tomuto záveru dospeli najmenej dvaja vplyvní predstavitelia kabinetu, ktorým to osobne naznačila Mayová. Informácie získal denník The Sun.

 

Mayová predpokladá, že ak si sama zvolí, kedy z funkcie odíde - a zároveň to bude v čase, keď bude mať pomerne silnú pozíciu, bude môcť mať určité slovo v tom, kto sa stane budúcim lídrom konzervatívcov.

 

img

 

Jej krok bude všeobecne vnímaný ako plán zastaviť dlhoročného nepriateľa Johnsona, ktorý chce výrazne odlišnú dohodu o budúcich obchodných vzťahoch Británie s EÚ, s menšími väzbami na Brusel.

 

Britský minister pre medzinárodný obchod Liam Fox, dlhoročný veľmi blízky spolupracovník Mayovej, je jedným z tých vplyvných ministrov, ktorým Mayová svoje odstúpenie naznačila, tvrdí The Sun. Ďalší vplyvný konzervatívny zdroj sa vyjadril takto: "Liam je presvedčený, že Mayová v lete odíde. Uviedol, že všetko, čo mu Mayová povedala, to naznačuje. Je odhodlaná zaistiť, aby ju nahradil ten správny človek. Ale nebude mať na to vôbec vplyv, ak sa situácia dostane do štádia, keď ju odísť donútia."

 

Minister obchodu Greg Clark podľa denníka takisto priateľom povedal, že očakáva, že Mayová tento rok dobrovoľne odstúpi. Jeho spojenci poukazujú na ďalší veľavravný náznak - Mayová po decembrovom pokuse vytlačiť ju z úradu prejavuje malý záujem o stanovenie pobrexitovej domácej agendy na nasledujúce dva roky, ako napísal The Sun.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona