Sťahovanie vtáctva možno sledovať na internete

NETKY.SK • 6 Jún 2015, 18:24 • 2 min
Sťahovanie vtáctva možno sledovať na internete

BRATISLAVA - Vďaka novým technológiám možno sťahovanie vtáctva sledovať už aj cez internet. Nová webová stránka EuroBirdPortal poskytne podrobné údaje o priebehu migrácie a aktuálnom rozšírení vtáctva na základe množstva údajov, ktoré sú podľa ornitológov doteraz v celej Európe nevídané.

slovakia

left justify in out

"Len vďaka systematickej práci tisícok dobrovoľných sčítateľov vtáctva máme v Európe k dispozícií spoľahlivé údaje o tom, ako sa darí vtáčím populáciám v Európe. EuroBirdPortal úžasným spôsobom umožňuje sledovanie jedného z najzáhadnejších fenoménov v prírode – sťahovanie vtáctva - v čase a priestore," uviedol Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

 

EuroBirdPortal vznikol vďaka spojeniu desiatok národných webstránok, kde ornitológovia a birdwatcheri zaznamenávajú pozorovania vtáctva. Do projektu sa zapojili aj Slováci. "Vďaka aktuálnym údajom vieme nasmerovať zdroje a úsilie ochrany prírody na druhy, kde sa preukáže, že rýchlo ubúdajú, alebo u nás prežívajú posledné jedince, a ktoré sú tak na tom najhoršie, respektíve v bezprostrednom ohrození vyhynutia," povedal Ridzoň.

 

Počet druhov hniezdiacich na Slovensku je jeden z najvyšších v Európskej únii. "Situácia ohľadne ochrany vtáctva však napriek vysokému počtu druhov hniezdiacich u nás, respektíve v celej Európe nie je pozitívna. Ďalšie správy zverejnené v poslednom období prinášajú alarmujúce informácie o stave biodiverzity v Európe," upozornil Ridzoň.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies