Nezvyčajne priateľská nosnica a jej zvierací hrdinský čin

NETKY.SK • 18 September 2020, 11:14 • 2 min
Nezvyčajne priateľská nosnica a jej zvierací hrdinský čin

Príroda nám neraz ponúka aj veľmi inšpiratívne príbehy, keď zvieratá ukážu ľuďom pozitívny príklad priateľstva a pomoci.

slovakia

left justify in out

Takýto prípad dokumentuje video o pozitívnom príklade, ktorý sa podarilo urobiť sliepke - nosnici. „Vlastník jednej z firiem si všimol, že jedna z jeho sliepok je nezvyčajne priateľským vtákom. Na rozdiel od ostatných sliepok nikdy nesedela v kurníku, ale prechádzala sa po farme a priatelila sa s inými zvieratami,“ uvádza video s prízvukom na to, že raz sa toto správanie nečakane a náhle zmenilo.

 

Stále sedela

Zviera prestalo chodiť po farme, namiesto toho bez pohnutia sedela vo svojom mieste. Farmár sa tým niekoľko dní nezapodieval. Ale nosnica sa ku svojim starým dobrým zvykom nevrátila ani za viacej dní. „Znepokojený farmár si všimol, že sliepka sa neposunula vo svojom hniezde ani o centimeter,“ uvádza komentár vo videu s tým, farmárovi sa zdalo, že sliepka sedí na vajciach.

 

 

Malý šok

No predtým sa táto sliepka nikdy na vajciach nesedela. Poľnohospodár preto so zvedavosťou opatrne vošiel do kurníka a pokúsil sa zistiť, čo sa deje. „Muž doslovne otvoril ústa od prekvapenia. Vo vtáčom hniezde spali maličké mačiatka,“ vysvetľuje video s dôvetkom, že pravdepodobne sa tu vyskytli práve pre snahu mačky nájsť bezpečné miesto.

 

Inštinkt

Sliepka sa zachovala nielen veľmi priateľsky, ale aj s materinským inštinktom, ktorý nútil pomôcť dokonca inému zvieraciemu druhu. „Vedci zistili, že vtáky, ktoré sedia na vajciach, vytvárajú mnohonásobne viacej prolaktínu, než tie, ktoré ich nevysedia. Zároveň poľnohospodári a vlastníci súkromných fariem nie vždy dovolia sliepkam sedieť na vajciach,“ vysvetľuje komentár s tým, že je to aj pre to, že vtedy neznášajú ďalšie vajcia. 

 

 

Aj preto sa chovatelia mnohokrát snažia odnaučiť sliepky od vysedávania vajec. Ale ukazuje sa, že poraziť tento inštinkt nie je také ľahké a táto hrdinská sliepka pomohla malým mačiatkam. Príroda je plná inšpiratývnych príbehov, iné video zase zachytáva, ako mačka pomohla ôsmym malým ježkom, ktorých matka sa stala obeťou kosenia trávy. Iná mačka vychovala malé veveričky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona