Rozoznajte reč tela ľudí a využite ju vo svoj prospech. Tieto neverbálne prejavy viete skvelo uhrať aj vy

NETKY.SK • 17 November 2023, 13:00 • 2 min
Rozoznajte reč tela ľudí a využite ju vo svoj prospech. Tieto neverbálne prejavy viete skvelo uhrať aj vy

Uvedomovanie si reči tela u ostatných znamená, že dokážete zachytiť nevyslovené emócie a reakcie. Je to cenná forma spätnej väzby, ale môže vám ľahko uniknúť, ak neviete, na čo si dávať pozor. Poďme teda preskúmať najdôležitejšie neverbálne stopy – niektoré s negatívnymi interpretáciami a iné, ktoré sú pozitívnymi znakmi tela. Prečítajte si, ako rozoznať reč tela.

slovakia

left justify in out

Oči ako okná do duše

Oči sú často označované ako "okná do duše", pretože sú schopné odhaliť veľa o tom, čo človek cíti alebo čo si myslí.

Keď sa zapájate do rozhovoru s inou osobou, všímanie si pohybov očí je prirodzenou a dôležitou súčasťou komunikačného procesu. Niektoré bežné veci, ktoré si môžete všimnúť sú napríklad to či ľudia nadväzujú priamy očný kontakt alebo odvracajú pohľad, ako veľmi žmurkajú, poprípade či sú ich zreničky rozšírené.

Najlepší spôsob, ako čítať niekoho reč tela, je venovať tomu pozornosť. 

Dávajte pozor na nasledujúce očné signály:

1 Očný kontakt

Keď sa vám niekto počas rozhovoru pozerá priamo do očí , znamená to, že má záujem a venuje pozornosť . Dlhší očný kontakt však môže pôsobiť hrozivo. Na druhej strane prerušenie očného kontaktu a časté uhýbanie zraku môže naznačovať, že daná osoba je roztržitá, nepríjemná alebo sa snaží skrývať svoje skutočné pocity. 

2. Žmurkanie

Žmurkanie je prirodzené, no treba si všímať aj to, či človek žmurká príliš alebo málo.
Ľudia často žmurkajú rýchlejšie, keď sa cítia utrápení. Zriedkavé žmurkanie môže naznačovať, že sa človek zámerne snaží ovládať pohyby očí.

3. Veľkosť zreničiek

Veľkosť zreničiek môže byť veľmi jemným neverbálnym komunikačným signálom. Napríklad veľmi rozšírené oči môžu naznačovať, že človek má záujem o danú osobu alebo dokonca vzrušenie.

Uvedomovanie si reči tela u ostatných znamená, že dokážete zachytiť nevyslovené emócie a reakcie. Je to cenná forma spätnej väzby, ale môže vám ľahko uniknúť, ak neviete, na čo si dávať pozor. Poďme teda preskúmať najdôležitejšie neverbálne stopy – niektoré s negatívnymi interpretáciami a iné, ktoré sú pozitívnymi znakmi tela.

Príklady negatívnej reči tela

Ak niekto prejavuje jedno alebo viacero z nasledujúcich negatívnych správaní, bude pravdepodobne nezainteresovaný alebo nešťastný.

Ruky zložené pred telom

Minimálny alebo napätý výraz tváre

Telo otočené od osoby s ktorou dotyčný komunikuje

Sklopené oči, udržiavanie slabého očného kontaktu

Iné typy reči tela môžu naznačovať, že niekoho to, čo hovoríte, nudí. Môže to byť pri prezentácii, tímovom stretnutí alebo dokonca rozhovore medzi štyrmi očami.

Tu sú niektoré z najbežnejších príznakov reči tela znudeného človeka:

Sedí zhrbene, so sklonenou hlavou

Pozerá sa na niečo iné 

Ošíva sa alebo sa hrá s perom či telefónom

Písanie si alebo čmáranie na papier

 

Príklady pozitívnej reči tela

Ľudia tiež používajú svoju reč tela na vyjadrenie pozitívnych pocitov, ako je dôvera , záujem a šťastie . Všimnutie si týchto znakov vás môže uistiť, že ostatní sú zapojení do toho, čo hovoríte, a že sú v pohode so situáciou alebo tým, čo im hovoríte.

Tu sú tri konkrétne spôsoby, ako využiť pozitívnu reč tela vo svoj prospech:

Majte otvorený postoj

Buďte uvoľnení, ale nehrbte sa. Sadnite si alebo stojte vzpriamene a položte ruky vedľa seb. Vyhnite sa státiu s rukami v bok, pretože to môže vyjadrovať agresivitu alebo túžbu dominovať.
Použite pevný stisk ruky. Ale nenechajte sa uniesť! Nechcete, aby sa to pre druhého stalo nepríjemným, agresívnym alebo bolestivým.

Udržujte dobrý očný kontakt

Pokúste sa na niekoľko sekúnd podržať pohľad druhej osobyTo im ukáže, že ste úprimní a zaujatí. Vyhnite sa však tomu, aby ste to neprehnali.

Nedotýkajte sa tváre

Ak to urobíte pri odpovedaní na otázky, môže to pôsobiť neúprimne. Aj keď to tak nie je vždy, stále by ste sa mali vyhýbať hrabaniu sa vo vlasoch alebo škrabaniu v nose, aby ste dosiahli dojem dôveryhodnosť.

Usmievajte sa

Vrúcne, úprimné úsmevy sú príťažlivé, upokojujúce – a nákazlivé!

Ďalšie neverbálne signály

Poťahovanie sa za ucho

Keď sa potiahnete za ucho, môže to ukázať, že sa snažíte rozhodnúť. Keď to robíte, môžete vyzerať nerozhodne alebo nezáväzne.

Vloženie si hlavy do dlaní

Keď si dáte hlavu do dlaní, môže to znamenať, že sa nudíte, akoby ste boli tak unavení životom, že už jednoducho nedokážete udržať hlavu hore. Môže to tiež naznačovať, že ste naštvaní alebo sa tak hanbíte, že nechcete ukázať svoju tvár.

Státie rovno

Vzpriamený postoj s dobrým držaním tela vám môže pomôcť pôsobiť sebavedome.

Pretieranie si očí

Keď si pretriete oči, môže to znamenať, že pochybujete alebo neveríte tomu, čo počujete. Ak si niekto počas vášho rozprávania pretiera oko, možno by vám pomohlo zastaviť sa a požiadať ho o spätnú väzbu, aby ste mohli vyriešiť jeho pochybnosti.

Státie s rukami zopnutými za chrbtom

Keď stojíte s rukami zopnutými za chrbtom, ostatní to môžu vnímať ako hnev, obavy alebo frustráciu. Môže sa to zdať ako príjemná, ležérna póza, ale môže to byť pre ostatných nepríjemné.

Zdroje:

https://www.mindtools.com/aejjzul/body-language

https://www.verywellmind.com/understand-body-language-and-facial-expressions-4147228

https://www.betterhelp.com/advice/body-language/22-body-language-examples-and-what-they-show/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: facciocose.co.uk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies