SR sa o Ukrajinu musí zaujímať, je to náš sused, pripomína Fico

NETKY.SK • 6 September 2014, 14:10 • 2 min
SR sa o Ukrajinu musí zaujímať, je to náš sused, pripomína Fico

BRATISLAVA - Situácia na Ukrajine je vážna, Slovensko sa o to musí zaujímať, pretože Ukrajina je náš sused, do vojny sa však zatiahnuť nenecháme.

slovakia

left justify in out

V dnešnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to povedal predseda vlády a líder strany Smer-SD Robert Fico. Pripomenul, že Slovensko s Ukrajinou priamo hraničí, nie je tak vzdialené ako napríklad Španielsko. Fica mrzí veľké množstvo obetí z oboch strán a preto víta “krehké prímerie“, ktoré sa v piatok 5. septembra podarilo na Ukrajine dohodnúť medzi vládnymi jednotkami a východoukrajinskými separatistami. Situáciu slovenská vláda podľa premiéra pozorne sleduje. 

 

Robert Fico v diskusnom formáte, kde je jediným hosťom moderátora pripomenul, že Slovensko pomohlo Ukrajine spustením spätného toku plynu. Toto nás podľa premiéra neohrozuje, ale “čo nás ohrozuje, sú nedokončené cenové rokovania medzi ruskou stranou a ukrajinskou stranou o tom, za akú cenu bude odoberať plyn ukrajinská strana z ruskej strany. Nedá sa vylúčiť, že by mohlo dôjsť, podobne ako tomu bolo v januári 2009, ku krátkodobej odstávke plynu cez územie Slovenska". Slovenská republika sa na túto možnosť dobre pripravila, tvrdí Fico. "Po prvé - máme až po hrdlo naplnené zásobníky, plus - máme dva reverzné body v Čechách a Rakúsku, cez ktoré vieme dostať na územie Slovenska skoro až 15 miliárd metrov kubických plynu," vysvetlil. Premiér doplnil, že Slovensko teda má dosť plynu pre seba a dokonca dosť aj na tranzit na Ukrajinu, vie týmto spôsobom vydržať dlhé obdobie. "Na čom máme záujem najväčší je, aby dodávky plynu z východu na západ cez náš plynovod boli stabilné a bezpečné," povedal premiér s tým, že hovoriť treba verejne aj o rizikách. 

 

Predseda vlády principiálne za kabinet vyhlásil, že Slovenská republika sa nezúčastní žiadneho "vojenského dobrodružstva". "Vojenské riešenie absolútne za vládu SR vylučujem, čo urobia veľké krajiny, to ja ovplyvniť neviem," upozornil Fico. Pripomenul, že tohtotýždňový summit NATO v britskom Walese skonštatoval, že vojenské riešenie nič neprinesie a treba pokračovať v diplomatickom mierovom riešení konfliktu na Ukrajine, čo Fico víta. Doplnil, že v prípade Ukrajiny ide o geopolitický súboj a o to, kto bude mať vplyv na Ukrajinu. "Podľa toho ako sa vyvíja situácia si skôr myslím, že môže pokračovať destabilizácia regiónu, ale nepredpokladám, že by mohlo dôjsť k otvorenému vojenskému konfliktu," povedal predseda vlády SR Robert Fico. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies