Centrum pomoci človeku v Piešťanoch funguje už desať rokov

NETKY.SK • 29 Marec 2023, 11:30 • 2 min
Centrum pomoci človeku v Piešťanoch funguje už desať rokov

PIEŠŤANY - Centrum pomoci človeku (CPČ) v Piešťanoch si pripomína desať rokov svojej existencie. V krízovej životnej situácii sa naň obracia zhruba 400 ľudí ročne. Jeho klientmi sú ženy zažívajúce násilie, ľudia bez domova, deti a v poslednom čase podáva pomocnú ruku aj odídencom z Ukrajiny. Informovala o tom hovorkyňa Trnavskej arcidiecéznej charity (TACH) Darina Kukuľová Kvetanová.

slovakia

left justify in out

CPČ otvorili v roku 2013 ako charitné a poradenské centrum. TACH ho prevádzkovala v dvoch miestnostiach na Kukučínovej ulici a zamestnávala jednu pracovníčku na polovičný úväzok. Do centra prichádzali ženy s malými deťmi, ktoré počas výdaja potravinovej pomoci hovorili o svojich hlbších dlhotrvajúcich problémoch. "Od prvých dní sa tak profilovalo budúce zameranie centra, nízkoprahová sociálna služba pre deti a rodinu. V roku 2017 sme vnímali potrebu rozšíriť sociálne služby aj pre ľudí bez domova a tých, ktorých bezdomovectvo ohrozuje. Aby sme sa im mohli venovať intenzívnejšie, zaregistrovali sme službu špecializovaného sociálneho poradenstva," uviedla zástupkyňa riaditeľa TACH Katarína Pažítková.

 

V súčasnosti ho môžu ľudia nájsť na sídlisku Andreja Hlinku, ktorú charite prenajíma mesto Piešťany. "Charita týraným ženám poskytuje v náročnej situácii podporu, pomáha im pri hľadaní bývania a práce, ako aj s umiestnením detí do školy. Poradcovia pre špecializované sociálne poradenstvo motivujú ľudí bez domova k rozhodnutiu ukončiť bezdomovectvo a asistujú im pri dôležitých krokoch. Centrum je zároveň bezpečným prostredím pre žiakov, ktorí sem popoludní prichádzajú za početnými aktivitami a efektívne tak využívajú čas, kým sa ich rodičia vrátia z práce. Venujú sa aj seniorom, pre nich sú určené tvorivé dielne, a pomáhajú ukrajinským rodinám," doplnila hovorkyňa. CPČ funguje vďaka podpore Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Trnavského samosprávneho kraja a mesta Piešťany. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona