Hlúpneme a sme čoraz depresívnejší, vyjadril sa neurológ a profesor Martin Jan Stránský

NETKY.SK • 17 Október 2022, 09:34 • 2 min
Hlúpneme a sme čoraz depresívnejší, vyjadril sa neurológ a profesor Martin Jan Stránský

BRATISLAVA – Počas posledných 25 rokov sa IQ ľudí nezvýšilo. Vieme to vďaka neurológovi a emeritnému profesorovi Yalskej univerzity Martinovi Janovi Stránskemu.

slovakia

left justify in out

Naproti tomu môžeme zaznamenávať vyšší počet jedincov trpiacich na depresiu, ktorá sa nevyhýba ani adolescentom.

„Je to jednoducho preto, že inteligencia a spokojnosť súvisia so schopnosťou riešenia problémov. Moderné technológie nás vyzývajú na to, že riešia veci za nás. A hlavne, keď sa bavíme o digitálnej technológii, sociálnych sieťach a internete, tak to vytvorí návykovú pascu,“ vyjadril sa Stránský.

Nie sme zvyknutí stimulovať svoj mozog do takej miery, aby sme naozaj premýšľali, diskutovali a riešili vzniknuté problémy.

Stránský taktiež kritizuje záujem škôl nakupovať stále modernejšie počítače, pretože hoci sú vynikajúce na vyhľadávanie informácií, nemajú ovplyvňovať čas tak, aby sme nad nimi trávili sedem hodín. Najlepšie by sme urobili, ak by sme pracovali s informáciami, ktoré sú nám užitočné, a akonáhle ich získame, počítač treba vypnúť.

I preto vraj hlúpneme, lebo márnime hodiny pozeraním sa na videá s mačičkami a čítaním článkov o aktuálnych škandáloch.

 

img

 

„Sociálne siete sú digitálny heroín,“ povedal a zdôraznil, že deti by sa mali učiť komunikovať tvárou v tvár, a nie nadobúdať nové zručnosti týkajúce sa sociálnych sietí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies