Pochybujete o tom, že každý človek sa môže zmeniť? Potom pre vás sú tieto dva dojímavé filmy!

NETKY.SK • 21 Apríl 2023, 10:00 • 2 min
Pochybujete o tom, že každý človek sa môže zmeniť? Potom pre vás sú tieto dva dojímavé filmy!

Poznáte to, vo vašom živote sa vystriedajú viacerí ľudia a niektorí sú ťažko zvládnuteľní. Krútia nad nimi hlavou ostatní, a hoci by ste radi verili v nemožné, ani vám sa akosi nepozdáva myšlienka, že sa jedného dňa prihodí čosi veľkolepé a oni odrazu precitnú. Len pomyslieť na to je divoké, neuveriteľné, a predsa nám ako príklad slúžia príbehy iných, trebárs aj tie filmové.

slovakia

left justify in out

Počkajte, nebuďte skeptickí, nepíšeme o hocijakých filmoch, ale o výnimočných dvoch, ktoré vychádzajú z reality, sú veľmi podobné a pomáhajú nám nikoho neodsúdiť tak, aby sme mu nedali šancu. Lebo niekedy to tak býva, že možno k zmene prispeje jeden človek, čo sa nevzdá. Jeden vytrvalý človek. Alebo lepšie povedané, učiteľka, čo sa nebojí.

 

Nebezpečné myšlienky

 

Film nebezpečné myšlienky je už starší, niektorí by dokonca tvrdili, že je príliš starý, ale zahadzovať by ho bola škoda. Okrem iného aj preto, lebo v hlavnej úlohe sa nám predstavuje úžasná Michelle Pfeiffer, a už to by nám malo napovedať, že aj zápletka bude kvalitná.

 

Ide o to, že učiteľka nastúpi do práce, plná odhodlania a optimizmu. Niečo jej už naznačovali, že žiaci v triede, v ktorej má pôsobiť, sú problémovejší, ale to sa o mladých tak hovorieva. Že rebelujú a sú neposední. Až potom, keď naozaj vojde medzi nich, keď si overí, že trúsia jednu drsnejšiu poznámku za druhou, pochopí, že varovania mali svoj zmysel.

 

Iní pedagógovia na jej mieste odišli, zbláznili sa, alebo sa jednoducho rozhodli venovať čas a pozornosť lepším, takým, čo to možno niekam v budúcnosti aj dotiahnu.

 

 

Ona urobila jeden odvážny krok, hoci to nebolo ľahké a aj jej sa občas zdalo, že sa púšťa do vopred prehratého boja, ale páni, to víťazstvo na konci. Vo svojich študentoch uvidela ľudí, čo nie sú hlúpi, len si myslia, že na ich názore nikomu nezáleží.

 

Zbadala mladých, čo sa tvária drsne, ale v duši skrývajú ustráchané deti, ktoré sa deň čo deň vracajú do rozbitých domovov a netradičných rodín. Počúvala ich a oni sa naučili počúvať ju. No a pieseň tiež stojí za zmienku, iste ste ju už počuli, a nie raz, všakže?

 

 

Medzi riadkami

 

Ani Medzi riadkami nie je najmladší, o to silnejšie posolstvo však v sebe skrýva. Hilary Swank bravúrne stvárňuje učiteľku, ktorá niečomu verí. Verí, že svet môžeme urobiť lepším miestom, ak sa budeme o trošičku viac snažiť. Verí, že má čo odovzdať, že učiteľstvo je jej poslaním, že je preň stvorená.

 

A potom príde tam, do triedy, kde sa deti vzájomne nielen urážajú, ale sa tlčú na život a na smrť. Zrazu je uprostred gangov, hoci nahlas by, samozrejme, nik nepriznal, že to tak je, ale gangy medzi sebou neustále súperia, nenávidia sa a jediné riešenie vidia vo fyzickom násilí.

 

 

Ona si nedá povedať, že by s učením mala skoncovať, nie, naopak, začne rozprávať ich jazykom. Poéziou nazýva aj ich obľúbený rap a namiesto toho, aby predstierala, že o gangoch jakživ nepočula, oboznámi ich s tým, že kedysi tiež existovali také skupiny, čo sa nenávideli a chceli sa pozabíjať. Vyučuje ich o holokauste a vzbudí záujem o knihy, o vzdelanie ako také. Trieda je vďaka nej miestom bezpečia, kde môžu byť tým, kým sú, kde si môžu dovoliť vyroniť aj zopár sĺz. Verte či nie, dojme vás to, lebo viete, každý sa smie zmeniť, ak to s ním druhí nevzdajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona