Šprintér Bolt prišiel o štafetové zlato z OH 2008, jeho krajan Carter dopoval

NETKY.SK • 25 Január 2017, 16:09 • 2 min
Šprintér Bolt prišiel o štafetové zlato z OH 2008, jeho krajan Carter dopoval

BERLÍN - Jamajský šprintér Usain Bolt prišiel o zlatú medailu zo štafety na 4x100 metrov z OH 2008 v Pekingu. Doplatil na dopingový prehrešok svojho krajana Nestu Cartera, ktorý mal v opakovanom teste vzorky z OH pozitívny nález na zakázanú látku methylhexanamín. Boltovi na konte zostalo osem zlatých olympijských medailí.

slovakia

left justify in out

"Opakovaná analýza vzoriek Cartera z Pekingu 2008 ukázala pozitívny test na zakázanú substanciu metylhexanamín," citovala agentúra DPA zo stredajšieho oficiálneho vyhlásenia Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

 

Znamená to diskvalifikáciu štafety Jamajky v zložení Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt a Asafa Powell, ktorá pôvodne vo finále triumfovala vo svetovom rekorde 37,10 sekundy. Zlato pripadne kvartetu z Trinidadu a Tobaga v zostave Keston Bledman, Marc Burns, Emmanuel Callender, Richard Thompson (38,06 s). Striebro poputuje do Japonska a bronz do Brazílie.

 

Bolt sa pôvodne tešil zo "zlatého triple" na troch olympijských hrách za sebou. V Pekingu 2008, v Londýne 2012 i v Riu de Janeiro 2016 vyhral beh na 100 m, 200 m i štafetu na 4x100 m. Teraz prišiel o jedno štafetové zlato a zostal na méte osem zlatých medailí. Najúspešnejšími atlétmi v olympijskej histórii sú s deviatimi najcennejšími kovmi Fín Paavo Nurmi a Američan Carl Lewis.

 

Už po trojnásobnom úspechu v Riu v auguste minulého roka Bolt vyhlásil, že by dokázal žiť aj s tým, keby dodatočne prišiel o zlato zo štafety z Pekingu. "Nemyslím si, že by to bola škvrna na mojom odkaze. Už som opakovane dokázal, že som všetko dosiahol čistou cestou, takže z toho nemám stres. Je to niečo, čo nechcem, ale zároveň nemôžem ovplyvniť. Taký je život," uviedol Bolt.

 

MOV spätne analyzuje viac ako 1000 dopingových vzoriek z OH 2008 i OH 2012, pričom využíva vylepšené analytické metódy na odhalenie zakázaných látok.

Tridsaťjedenročný Carter bol kolegom Bolta aj pri zisku zlata v štafete na 4x100 m na OH 2012 v Londýne a má zlato z tejto disciplíny aj zo svetových šampionátov v rokoch 2011, 2013 a 2015. Po dopingovom prehrešku môže ďalšie sankcie voči nemu vyvodiť aj Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF).

 

MOV v stredu zároveň informoval, že o striebro z OH 2008 v Pekingu prišla ruská diaľkarka Tatiana Lebedevová. Pri opakovanom teste našli v jej vzorke stopy po nepovolenej látke dehydrochlórmetyltestosterón (turinabol).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies