Ikonická modrá gitara Kurta Cobaina pôjde do dražby, stáť môže 800 000 dolárov

NETKY.SK • 14 Apríl 2022, 13:44 • 2 min
Ikonická modrá gitara Kurta Cobaina pôjde do dražby, stáť môže 800 000 dolárov

LOS ANGELES - Gitara, na ktorej hral americký grunge-rocker Kurt Cobain zo skupiny Nirvana v klipe piesne Smells Like Teen Spirit, pôjde do dražby. Aukčný dom Julien's Auctions očakáva, že by sa mohla vydražiť až za 800.000 dolárov. TASR správu prevzala od televízie CNN.

slovakia

left justify in out

Modrá elektrická gitara Fender Mustang 1969 patrila podľa výkonného riaditeľa aukčnej spoločnosti Martina Nolana medzi Cobainove najobľúbenejšie. Zároveň dodáva, že vo svete rocku ide o jednu z najikonickejších gitár všetkých čias. Bude sa dražiť vrátane pôvodného puzdra a remeňa. Od spevákovej samovraždy v roku 1994 sa nachádzala vo vlastníctve jeho rodiny.

 

Klip piesne Smells Like Teen Spirit, kde hrá Cobain na tejto gitare, vydala skupina Nirvana v roku 1991 a nachádza sa aj v jej legendárnom albume Nevermind. Klip má na YouTube viac ako 1,4 miliardy pozretí.

 

obrazok

 

Dražba sa bude konať od 20. – 22. mája. Aukčný dom odhadol, že by sa gitara mohla vydražiť za 600 000 až 800 000 dolárov, no dodáva, že ide o „veľmi konzervatívny odhad". Výťažok z dražby poputuje organizáciám venujúcim sa duševnému zdraviu.

Táto dražba ponúkne okrem gitary i ďalšie Cobainove memorabílie vrátane obrazu Michaela Jacksona, ktorý namaľoval sám Cobain, a jeho auta značky Dodge Dart z roku 1965.

 

Pred dvoma rokmi tá istá aukčná spoločnosť vydražila Cobainovu akusticko-elektrickú gitaru Martin D-18E z roku 1959, s ktorou spevák odohral koncert v rámci série MTV Unplugged v New Yorku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies