Alkohol s mierou? Aj jeden alkoholický drink denne môže mať negatívny vplyv na zdravie

NETKY.SK • 21 Október 2023, 14:30 • 2 min
Alkohol s mierou? Aj jeden alkoholický drink denne môže mať negatívny vplyv na zdravie

Ľahké až stredne ťažké pitie zvyšuje krvný tlak a šance na mozgovú príhodu, podľa veľkej genetickej štúdie v The Lancet, proti predchádzajúcim tvrdeniam, že jeden alebo dva nápoje denne by mohli byť ochranné.

slovakia

left justify in out

Britskí a čínski vedci sledovali 500 000 čínskych ľudí 10 rokov. Tvrdia, že nálezy sú relevantné pre všetky populácie a najlepší dôkaz o priamych účinkoch alkoholu. Odborníci uviedli, že ľudia by mali obmedziť spotrebu alkoholu. Je už známe, že ťažké pitie je škodlivé pre zdravie a zvyšuje riziko cievnej mozgovej príhody - niektoré štúdie však naznačujú, že pitie malých množstiev môže byť dobré pre zdravie, zatiaľ čo iné naznačujú, že neexistuje žiadna bezpečná úroveň konzumácie alkoholu.

 

Čo výskum našiel?

 

Vedci z Oxfordskej univerzity, Pekinskej univerzity a Čínskej akadémie lekárskych vied zistili, že:

 

pitie jedného až dvoch alkoholických nápojov každý deň zvýšené riziko mŕtvice o 10-15%

pitie štyroch nápojov každý deň zvýšilo riziko mŕtvice o 35%

 

Na účely ich štúdia bol jeden nápoj definovaný buď ako:

pohár vína alebo fľaša piva

 

Približne 16 zo 100 mužov a 20 zo 100 žien bude mať vo svojom živote mŕtvicu počas svojho života.

 

Ak by teda skupina 100 pijanov začala piť pohár alebo dva denne, bol by to - malý nárast.

 

Podľa profesora Davida Spiegelhaltera z University of Cambridge je to zvýšenie celkového rizika mŕtvice o 38% za každú polovicu fľaše vína opitého za deň.

 

img

 

"Je to zhruba opačný účinok užívania statínu", čo sú lieky predpísané lekármi, ktoré pomáhajú znižovať hladiny cholesterolu v krvi a predchádzať srdcovým infarktom a mozgovým príhodám. povedal David Spiegelhalter

 

Štúdia tiež nezistila žiadne známky ľahkého alebo mierneho pitia s ochranným účinkom, inými slovami, znižujúc riziko mŕtvice. Pokiaľ ide o vplyv alkoholu na riziko infarktu, vedci uviedli, že účinky neboli jasné a ďalšie údaje sa mali zbierať v najbližších rokoch.

 

„ Víno a pivo nemajú magické ochranné účinky,“ povedal autor štúdie prof. Richard Peto, profesor lekárskej štatistiky a epidemiológie na University of Oxford.

 

Východoázijské krajiny sú užitočnými miestami na štúdium účinkov alkoholu. Mnohí ľudia s čínskym pôvodom majú kombináciu génov, ktoré ich zbavujú pitia alkoholu. Spôsobuje nepríjemnú reakciu a spôsobuje, že sa necíti dobre. V dôsledku toho je v Číne široká variácia príjmu alkoholu - jeden z troch mužov nepije a len veľmi málo žien.

 

img

 

Ale porovnaním zdravotných výsledkov konzumentov alkoholu a nealkoholikov podľa ich genetického profilu vedci tvrdia, že boli schopní posúdiť - s oveľa väčšou istotou ako predtým - priame účinky alkoholu na riziko mŕtvice, odlišné od iných faktorov. Západné populácie nemajú tieto gény, takže by nebolo možné uskutočniť podobnú štúdiu.

 

Iona Millwoodová, autorka štúdie a vedúca epidemiológka na University of Oxford, povedala:„Naše genetické analýzy nám pomohli pochopiť vzťahy príčin a následkov“.

 

Čo to pre nás znamená?

 

Výskumníci hovoria, že ich kľúčovým posolstvom je, že teraz existuje jasný dôkaz o žiadnom ochrannom účinku mierneho pitia na mŕtvicu. To znamená, že piť aj malé množstvo alkoholu každý deň môže zvýšiť šance na mozgovú príhodu. To sa odráža v súčasnom usmernení Spojeného kráľovstva - ktoré odporúča limit 14 jednotiek alkoholu týždenne, pričom niekoľko dní bez alkoholu má udržať zdravotné riziká nízke.

 

Čo hovoria skúsení experti?

 

Dr Stephen Burgess z University of Cambridge povedal: "Silne naznačuje, že neexistuje žiadne kardiovaskulárne prínosy ľahkého pitia a že riziko mŕtvice sa zvyšuje aj pri miernej konzumácii alkoholu," povedal.

 

"Riziko mŕtvice sa zvyšuje úmerne s množstvom konzumovaného alkoholu, takže ak sa ľudia rozhodnú piť, mali by obmedziť spotrebu alkoholu."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies